UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік жінок: які зобов’язання він накладає на українок

Юрист дав роз’яснення.

В Україні триває загальна мобілізація, яка введена через військову агресію Росії. З 1 жовтня для жінок деяких професій вводиться військовий облік, але він не означає мобілізацію. Юрист Міністерства оборони Володимир Смілка пояснив, яких правил мають дотримуватися українки, які стануть на військовий облік. Про це повідомляє «Суспільне Дніпро».

Які обов’язки матимуть військовозобов’язані жінки

У разі законодавчих змін, з 1 жовтня жінки, які мають відповідні професії, повинні стати на військовий облік. У списку – 14 спеціальностей. Проте до кінця року за невиконання наказу штрафи не передбачені.

"Виданий минулого року наказ Міноборони №313 значно розширив список професій, з якими жінки мають ставати на військовий облік. Проте до нього внесли зміни, і нині у ньому лишилося 14 спеціальностей. Втім, взяття на військовий облік – це не мобілізація", –  наголосив Смілка.

Читайте також: Військовий облік жінок: що робити українкам, які виїхали за кордон

Він пояснив, що військовозобов’язані жінки та чоловіки матимуть однакові обмеження, оскільки це обумовлено гендерною рівністю. Зокрема, вони не можуть виїздити за кордон під час воєнного стану.

"Оскільки ми наближаємося до стандартів НАТО, ми ідемо до них не тільки у зброї, але і в обліку військовому. Цей облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків. Вони збирають необхідні документи і звертаються до керівника свого підприємства, направляються у територіальні центри комплектування", – зауважив він.

Повідомляється, що жінкам для того, щоб стати на військовий облік  знадобляться такі документи:

Читайте також: Як жінкам стати на військовий облік: покрокова інструкція

Чи штрафуватимуть жінок, які не стали на облік

До кінця року жінок не будуть штрафувати за невиконання цього наказу.

"Кожна жінка, яка закінчує навчальний заклад за відповідною спеціальністю, здобула якийсь фах. За цим фахом, якщо він передбачений в наказі, вона зобов’язана з’явитися в територіальний центр комплектування для взяття на облік. Якщо жінка працює за таким фахом, але не має відповідної освіти, вона також може направлятися роботодавцем на військовий облік", – роз’яснив юрист.

Слід зазначити, що у Міноборони наразі вивчають, чи необхідно робити окремий облік для жінок та як організувати медкомісію.

Нагадаємо, що раніше адвокат юридичної фірми "Міллер" Андрій Новак пояснив, які права та обов'язки матимуть військовозобов’язані жінки в Україні.