UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи штрафуватимуть жінок, які не стануть на військовий облік: думка юриста

В Україні деякі жінки мають стати на військовий облік.

З 1 жовтня 2022 року жінки в Україні, які мають професії, що споріднені військово-обліковими спеціальностями, мають стати на військовий облік у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Це передбачено наказом №313 Міністерства оборони. Адвокат юридичної фірми "Міллер" Андрій Новак розповів виданню "Українська правда. Життя", чи передбачається адміністративна або кримінальна відповідальність , якщо жінка не стане на військовий облік.

Військовий облік жінок: які штрафи передбачені

У Міністерстві оборони зазначили, що не будуть штрафувати жінок, до кінця 2022 року. Але за словами Новака, у випадку, якщо жінка не стане на облік до 2023 року, її і підприємство можуть оштрафувати.

Водночас до жінок, які тільки мають стати на облік, не можуть застосовувати штраф за ухилення від обліку, адже жінки ще не є військовозобов’язаними, повідомляв міністр оборони Олексій Резніков.

"Тут є колізія, що людину не можуть штрафувати, якщо вона не є військовозобов’язаною, але якщо жінка не стає на облік, то як громадянка вона порушує правила військового обліку", – пояснює Андрій Новак.

Читайте також: У Міноборони роз'яснили ситуацію з обов'язковим військовим обліком для жінок з жовтня

Якщо жінка зобов’язана стати на облік, але не зробить цього, її можуть оштрафувати:

Експерт наголосив, що для жінок, які не стануть на облік до кінця 2022 року, не передбачена кримінальна відповідальність. За його словами, роботодавців можуть почати штрафувати з 2023 року, якщо жінки, що у них працюють, не стали на віськовий облік. Він порадив підприємствам спрямовувати працівниць певних спеціальностей у військкомат з 1 жовтня.

Раніше стало відомо, жінки яких спеціальностей мають стати на віськовий облік в Україні.