UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік жінок: чи потрібно студенткам відвідати військкомат

В Україні жінки деяких професій мають стати на військовий облік.

З 1 жовтня 2021 року українкам, які мають спеціальність, визначену у наказі №313, необхідно стати на військовий облік. Чи треба студенткам, які навчаються на цих спеціальностях ставати на військовий облік, розповів адвокат юридичної фірми "Міллер" Андрій Новак, пише "Українська правда. Життя".

Фахівець зазначив, що поки студентка не отримала диплом про закінчення навчання у закладі вищої освіти, вона немає спеціальності.

"Поки у студентки немає диплома, в неї немає спеціалізації і професії. Відповідно, вона не може підпадати під цей перелік. Але якщо студентка хоче, вона може взяти довідку з університету про її спеціалізацію і стати на облік за власним бажанням", – наголосив Новак.

Експерт підкреслив, що студентку не можуть мобілізувати примусово, поки у неї на період навчання є відстрочка. Студентка може бути мобілізована лише за власним бажанням, якщо медична комісія визнає її придатною до служби.

Читайте також: Військовий облік для жінок: які спеціальності під нього підпадають

Адвокат підкреслив, що у наказі Міноборони не вказано, чи потрібно ставати на облік, якщо людина ще навчається і не отримала фах, але вже працює за однією зі спеціальностей з переліку.

Для того, щоб стати на військовий облік в Україні жінка має прийти у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) за місцем реєстрації та надати відповідні документи.