UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік: жінки яких спеціальностей мають на нього стати

Не всі жінки мають ставати на військовий облік.

В Україні військовий облік для жінок запровадили у 2022 році, але потім процедура була змінена, а перелік спеціальностей скорочено. Мобілізація та військовий облік для жінок зараз є добровільними. Юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак розповів «24 каналу» представниці яких спеціальностей та професій мають ставати на військовий облік.

Хто з жінок має ставати на військовий облік

Експерт зазначив, що до 2026 року представниці медичних спеціальностей, які можуть підлягати мобілізації, не мають обов'язкової ставати на військовий облік.

Читайте також: Військовий облік жінок: юрист назвав основні відмінності

До переліку 12 спеціальностей або професій, при яких жінки у 2026 році мають стати на військовий облік та можуть бути мобілізовані наразі входять такі:

Згідно з законодавством, жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

Раніше ми писали, як впливатиме військовий облік жінок на працевлаштування.