UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік в Україні: що змінилися для жінок з 1 вересня

Деякі українки повинні стати на облік.

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, що введені через військову агресію Росії. Нещодавно був ухвалений закон про мобілізацію. Документом передбачають певні зміни для військовозобов'язаних. Видання «УНІАН» розповіло, що змінилося для жінок та хто з них має стати на військовий облік.

Чи можуть мобілізувати жінок

Відповідно до ст. 1 закону про мобілізацію, жінки-медики повинні стати на військовий облік, а представниці інших професій можуть перебувати на обліку добровільно. Мобілізація жінок в Україні відбувається на добровільних засадах.

Читайте також: У Міноборони готують пропозиції щодо продовження оновлення даних через "Резерв+"

Жінкам-добровольцям можуть відмовити у підписанні військового контракту при:

Також законопроєкт скасовує строкову службу і вводить базову військову підготовку для чоловіків віком від 18 до 25 років. Жінки можуть пройти цю підготовку добровільно.

Військовозобов'язані жінки, які не оновили свої дані в ТЦК в період з 16 травня по 16 липня, можуть отримати штраф у розмірі від 17 до 25 тисяч гривень.

Жінки який професій мають стояни на військовому обліку

Військовий облік обов'язковий для тих жынок, хто здобуває медичну освіту. Це представниці таких спеціальностей:

Взяття на військовий облік не означає мобілізацію жінок. Також для військовозобов'язаних жінок, які перебувають на обліку, не заборонений виїзд за кордон. Заборона на перетин кордону діє тільки жінок-військових, а також держслужбовців.

Раніше ми писали, які обов'язки з'являються у жінок, які стали на військовий облік.