UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік: як на нього стати дистанційно

Роз'яснення дав юрист.

Через повномасштабне вторгнення Росії, в Україні введений воєнний стан та оголошена загальна мобілізація. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Юрист практики військового права ЮК «Приходько та партнери» Михайло Лобунько розповів «РБК-Україна», як стати на військовий облік дистанційно та чи можна це зробити за кордоном.

Читайте також: У Міноборони розповіли, скільки громадян установили "Резерв+"

Хто може стати на військовий облік дистанційно

Українці, які були зняті з військового обліку через виїзд за кордон на період понад три місяці, повинні протягом 30 днів з моменту набрання чинності постановою КМУ від 16 травня 2024 року № 563 стати на військовий облік.

Лобунько зазначив, що це можна зробити такими способами:

Експерт пояснив, що для взяття на військовий облік потрібно мати закордонний паспорт, якщо заява подається через закордонну дипломатичну установу України.

Читайте також: Загальна мобілізація: що потрібно взяти військовозобов'язаному до навчального центру

Як стати на військовий облік за кордоном

Лобунько пояснив, що українці мають особисто подавати заяви до закордонної дипломатичної установи України разом із закордонним паспортом, який після прийняття заяви повертається їм. Заяву також можна надіслати поштою разом із копією першої сторінки закордонного паспорта.

Закордонна дипломатична установа України надсилає заяву та необхідні документи до відповідного ТЦК електронною поштою протягом семи днів.

«Згідно з новою редакцією, виконавчі органи місцевих рад повинні протягом 7 днів інформувати ТЦК про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які прибули на нове місце проживання. Інформацію про тих, хто вибув до нового місця проживання, з цього підпункту виключили», – сказав юрист.

Лобунько додав, що відповідно до пункту 4 Постанови КМУ від 16 серпня 2024 р. № 932 внесення даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також взяття на військовий облік громадян України чоловічої статі віком від 16 до 25 років, включно з тими, хто перебуває за кордоном, здійснюється через електронну взаємодію між Єдиним державним демографічним реєстром, інформаційною системою ДМС та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів за допомогою системи електронної взаємодії державних електронних ресурсів «Трембіта».

Раніше ми писали, які категорії військовозобов'язаних втратили право на відстрочку від мобілізації.