UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові РФ зруйнували 102 заклади освіти в Україні, ще 1412 — зазнали пошкоджень

Зокрема, 26 квітня росіяни обстріляли школу в Лисичанську, у підвалі якої ховалися 23 людини.

Російські окупанти повністю зруйнували 102 українські заклади освіти, серед яких дитячі садки, школи й університети, та пошкодили ще 1412. Про це повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у Telegram.

Зокрема, за його інформацією, 26 квітня загарбники обстріляли школу у місті Лисичанськ на Луганщині.

“Ворог продовжує обстрілювати заклади освіти. Учора це була одна зі шкіл Лисичанська. У цей момент у її підвалі ховалися 23 людини, зокрема і налякані діти. Стіни вистояли – врятували життя нашим громадянам”, — розповів Шкарлет.

Він також зазначив, що вчителі, викладачі й вихователі наразі забезпечують освітній процес у тих регіонах, де дозволяє безпекова ситуація.

Водночас, на тимчасово захоплених територіях вчителі звільняються з роботи, виступаючи проти переходу на освітні програми Росії.

“Керівників закладів освіти зобов'язують здійснювати навчання російською мовою та за освітніми програмами рф. Однак більшість українських учителів та керівників вірні нашій державі, вони звільняються з роботи і відмовляються від будь-якої співпраці з окупантами. Я пишаюся кожним таким освітянином! Ви наші герої! Герої освітнього фронту!”, — наголосив міністр.

Крім цього, Шкарлет засудив дії росіян у тимчасово окупованому Криму. За його словами, там ситуація складна: окупаційна влада продовжує викорінювати все українське в закладах освіти, а також позбавляє кримських татар права вчитися рідною мовою.

“Злочинам, які вчиняє рф у сфері освіти України, буде надана належна правова оцінка як у національних, так і міжнародних судах. Країна-агресор отримає справедливе покарання за всі злочинні дії!” — підсумував Сергій Шкарлет.

Раніше повідомлялося, що російські загарбники обстріляли лікарню у Сєверодонецьку Луганської області. Унаслідок обстрілів загинула одна жінка.