UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові РФ, ймовірно, спалювали тіла загиблих побратимів на херсонському сміттєзвалищі – The Guardian

Про це розповіли місцеві жителі Херсона.

Під час окупації правобережної Херсонщини російські військові звозили тіла своїх полеглих побратимів на територію сміттєзвалища, розташованого на краю міста Херсон, для подальшого спалювання. Про це пише The Guardian із посиланням на слова кількох місцевих жителів і робітників.

Херсонці розповіли журналістам, що влітку загарбники заборонили їм підходити до згаданого сміттєзвалища, щільно відгородивши його "від зацікавлених очей". 

За словами людей, на місце приїжджали вантажівки РФ з чорними мішками, які окупанти потім підпалювали. Вогонь розносив повітрям густу хмару диму й сморід горілого м’яса й волосся, від якого "дихати було неможливо". 

60-річна Олеся, яка живе в будинку неподалік сміттєзвалища, розповіла, що її нудило від одного лише запаху.

"Мене нудило, коли я вдихала запах диму. І ще було страшно, тому що пахло паленим волоссям, і знаєте, як пахне у стоматолога, коли тобі свердлять зуб перед пломбою. І дим був настільки густий, що сусідньої будівлі не було видно", – сказала вона.

На думку місцевих, війська РФ знищували у вогні солдатів, загиблих під час важких боїв. Хоча деякі уточнили, що самі не бачили тіл.

Читайте також: Відступ росіян з Херсона — урок, зроблений після втечі з Харківщини — Newsweek

45-річна Світлана додала також, що росіяни встановили блокпост на в’їзді до сміттєзвалища й залишили там своїх охоронців. За словами жінки, одного разу загарбники сильно вдарили її чоловіка Олександра по обличчю за те, що пара приїхала "не в той час" – коли ворожі солдати "робили свої справи", тобто спалювали тіла.

Працівники сміттєзвалища уточнили, що окупанти розміщувалися в найізольованішій частині локації. Один з водіїв, який теж там працює, не виключив, що росіяни могли замінувати цю територію чи залишити інші вибухонебезпечні предмети. Наразі місце не можна відвідати з міркувань безпеки.

Журналісти поки не можуть незалежно підтвердити отриману інформацію, а українська влада відмовилася коментувати розслідування щодо цього. Водночас, The Guardian відзначає, що на місці досі можна помітити елементи, які доводять правдивість тверджень, зокрема залишки російської форми і шоломів.

Раніше в британській розвідці припустили, що відступ окупаційних військ із західної частини Херсонської області відбувся у відносно хорошому порядку порівняно з попередніми великими відступами РФ. Зокрема, втрати Росією транспортних засобів, ймовірно, обчислювалися десятками, а не сотнями, при цьому значна частина цієї техніки була успішно знищена самими ж російськими військами.