UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війська РФ намагаються підняти радіоактивний пил у районі Енергодара – ГУР

Для цього окупанти обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС.

Російські загарбники віднедавна цілеспрямовано обстрілюють з мінометів золовідвали Запорізької теплової електростанції у передмісті тимчасово окупованого ними Енергодара. Таким способом вони прагнуть створити потрібну їм «картинку» на ЗАЕС для маніпуляції громадською думкою та впливу на міжнародну спільноту, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України в Telegram.

У ГУР пояснили, що в згаданих місцях зберігається зола, яка утворюється в ході роботи ТЕС. Такі відходи мають високу концентрацію отруйних речовин і значний рівень радіації, який перевищує природний фон щонайменше в 2,5% рази. Після висихання вони перетворюються в пил, що може переміщуватися на великі відстані.

Читайте також: Bloomberg: Путін без вагань влаштує другий Чорнобиль в Запоріжжі, хто його зупинить?

«Внаслідок мінометних ударів по золовідвалах утворюються хмари пилу, які розносяться вітром по околицях Енергодара. Моніторинг радіаційного фону, який здійснюється поблизу атомної станції, вказує на підвищення рівня радіації», – розповіли в розвідці.

Як зазначається, згодом росіяни намагаються виставити отримані результати за наслідки міфічних "обстрілів з боку ЗСУ".

Раніше повідомлялося, що окупанти продовжують накопичувати техніку та збільшувати кількість військових на території Запорізької атомної електростанції.