UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна закінчиться перемогою українців, але щодо репарацій є сумніви — адвокат

Джейсон МакК’ю назвав два шляхи вирішення питання, один із яких точно матиме успіх.

Вторгнення Росії в Україну закінчиться перемогою українців, однак актуальним залишається питання, чи отримають зараз Україна та українці належне відшкодування завданих збитків, заявив в інтерв'ю Володимиру Кравченку для ZN.UA адвокат української групи позивачів проти ПВК «Вагнер»,  співзасновник і старший партнер юридичної компанії McCue Jury and Partners LLP Джейсон МакК’ю.

За словами правозахисника є два шляхи, аби досягти правосуддя і справедливості у плані репарацій. Перший — міжнародні переговори, створення трибуналу та комісії з репарацій тощо.

«Мій досвід говорить, що цей шлях занадто вразливий до реальної політики. І по закінченні такого процесу люди й приватний бізнес отримують тільки символічні відшкодування завданих збитків», - зазначає МакК’ю.

Другий шлях — судові кампанії окремих груп постраждалих.

«Тут є дві переваги. По-перше, це реальне, а не символічне відшкодування збитків. По-друге, оскільки це судовий процес, то він має імунітет від реальної політики. Політики не можуть спинити індивідуальні позови, які розглядаються в судових залах Великої Британії або США», - вказує він.

Щоправда для реалізації другої схеми, в успіху якої адвокат не сумнівається, потрібно багато попрацювати.

Читайте також: У Мін'юсті розповіли, коли Україна отримає грошові компенсації від РФ на виконання резолюції ООН

Детальніше про те, як британський юрист Джейсон МакК’ю, який довгі роки представляє інтереси жертв терору, взявся відстояти інтереси українців, постраждалих в результаті російської агресії, та 1 листопада подав до Верховного суду Лондона позов проти ПВК «Вагнер» та чому Велика Британія має право розглядати цю справу читайте в інтерв'ю “Британський юрист Джейсон МакК`ю: «Я хочу бути скалкою в дупі Прігожіна і Путіна»”.