UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виїзд з окупації: в Мінреінтеграції розповіли, як це зробити

Волонтери та держава надають допомогу тим, хто виїхав.

Через війну, яку розпочала Росія, деякі українські території опинилися в тимчасовій окупації. Українські громадяни часто намагаються виїхати звідти у підконтрольні регіони.

Читайте також: ЦНС: Росіяни вербують підлітків з окупованих територій до роботи на свою машину пропаганди

Віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла, як це зробити.

«Один зі шляхів через територію Росії – через перехід Колотилівка – Покровка на українсько-російському кордоні. Крім того, можна виїхати через Росію, Білорусь – через пункт пропуску Мокрани – Доманове на українсько-білоруському кордоні», — розповіла вона.

Віцепрем’єрка нагадала, що на таких пунктах працюють волонтерські групи, які надають всебічну допомогу людям, особливо літнім та маломобільним. Держава зі свого боку співпрацює з ними й також надає допомогу.

«Тут наших людей чекає підтримка: представники ОВА, хаби, їжа, медикаменти, допомога. Їх чекає виплата грошової допомоги на пероні у тих областях, куди вони прибувають евакопотягами, а також безкоштовний квиток в ту частину України, яку вони для себе обрали», – зазначила вона.

Посадовиця закликала українців на ТОТ шукати будь-якої можливості повернутися на підконтрольні нашій державі території, навіть якщо для цього треба взяти російський паспорт.

«Ніхто не вважає людей злочинцями тільки тому, що вони перебували на ТОТ і взяли російський паспорт. Якщо вони не почали дійсно колаборувати. Але це вже будуть перевіряти наші спецслужби», – повідомила вона.

Нагадаємо, російський гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євгєній Баліцкій заявив, що Кремль скоро створить новий «федеральний округ» на окупованих українських територіях. Відповідний наказ скоро підпише Путін.