UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виїзд за кордон: чи дозволений він батьку повнолітньої дитини-інваліда

Роз'яснення дала адвокатка.

Через війну, яку розв'язала Росія, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років.

Під час воєнного стану діють обмеження на виїзд за кордон військовозобов'язаних. Адвокатка Марина Бекало на порталі b2bconsult розповіла, чи може виїхати за кордон батько повнолітньої дитини з інвалідністю II групи.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: коли її може отримати батько дитини з інвалідністю

Бекало пояснила, що батько може виїздити за кордон для супроводу повнолітньої дитини з інвалідністю. Це можливо на підставі абз.7 п. 2-1 Правил перетинання держкордону згідно з яким, право виїзду за кордон під час воєнного стану мають батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, за наявності свідоцтва про її народження та документів, що підтверджують інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій).

Адвокатка додала, що при цьому, згідно до абз.2 цього ж пункту Правил, особи з інвалідністю перетинають кордон за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Бекало пояснила, що батьку та повнолітній дитині-інваліду для виїзду за кордон необхідні такі документи:

«Або оригінали, або нотаріально посвідчені копії. Можете копії не робити, достатньо оригіналів, прикордонники їх  сфотографують, після чого повернуть», – додала експертка.

Нагадаємо, хто може виїхати з країни під час воєнного стану у лютому. Це питання регулює постанова Кабінету Міністрів.