UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виїзд Саакашвілі з України: в ДПСУ дисциплінарно покарали кількох посадовців

Щоправда, кого саме торкнулося покарання, невідомо.

Держприкордонслужба України призначила дисциплінарні покарання кільком посадовцям у результаті службової перевірки щодо можливого незаконного перетину кордону Міхеілом Саакашвілі. Про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко «Українській правді».

«Щодо обставин можливого незаконного перетинання державного кордону громадянином України Саакашвілі Адміністрацією Держприкордонслужби в кінці вересня було проведено службове розслідування. На час розслідування посадові особи з числа керівного складу прикордонного підрозділу, прикордонного загону та Південного регіонального управління були відсторонені від виконання завдань за посадою», – заявив Демченко.

Він зазначив, що не може розкрити всіх деталей розслідування, тому що в матеріалах є дані з обмеженим доступом. Водночас за словами Демченка, матеріали службового розслідування направили відповідному органу, який відкрив справу за даним фактом.

«Додам, що за результатами розслідування низка посадових осіб з зазначених вище підрозділів та органів ДПСУ притягнута до дисциплінарної відповідальності», – повідомив Демченко.

При цьому в ДПСУ не повідомили, у чому полягає дисциплінарне покарання та скількох осіб воно стосується. Про те, чи встановили факт незаконного перетину кордону Міхеілом Саакашвілі в Держприкордонслужбі також не розповіли, посилаючись на провадження. За даними ЗМІ, справу відкрив підрозділ Нацполіції, в компетенції якої розслідувати факти незаконного переправлення осіб через кордон.

Читайте також: У Тбілісі суд над Саакашвілі розпочався на тлі зіткнення активістів та правоохоронців

Нагадаємо, 10 листопада в Грузії розпочався судовий процес над Міхеілом Саакашвілі у справі про розгін опозиційного мітингу 7 листопада 2007 року, погром телекомпанії «Імеді». Ще одна справа — про розтрату коштів, чекає на розгляд. Саакашвілі також засуджено на шість років колонії у рамках двох інших кримінальних справ. Політика затримали 1 жовтня, коли він повернувся до країни напередодні місцевих виборів. 

В ув'язненні експрезидент оголошував голодування. Адвокат та омбудсмен Людмила Денісова стверджують, що здоров'я Саакашвілі похитнулося: 18 листопада під час зустрічі з адвокатами у тюремній лікарні Тбілісі він знепритомнів, пізніше у нього був діагностований небезпечний неврологічний розлад — енцефалопатія Верніке.

22 листопада стало відомо, що Саакашвілі виходить із голодування. При цьому повідомлялося, що він перестає голодувати без ускладнень.