UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вихід РФ з СЦКК: російські офіцери не змогли покинути Україну через обстріли бойовиків

Українська сторона СЦКК перенесла перехід російських військових через лінію розмежування на 19 грудня.

Російські представники у Спільному центрі по координації і контролю режиму припинення вогню в Донбасі не змогли перейти лінію розмежування через пункт пропуску "Майорське" в Донецькій області в понеділок, 18 грудня, через обстріли терористів, повідомила українська сторона СЦКК.

Наголошується, що під час обстрілу проросійськими бойовиками Новолуганського повинен був початися перехід лінії розмежування офіцерами російської сторони СЦКК через пункт пропуску "Майорське", який знаходиться недалеко від району обстрілу.

"Військові злочинці ОРДЛО своїм зухвалим обстрілом поставили під загрозу життя не лише мирних жителів, але і своїх кремлівських прихильників", - йдеться в повідомленні українських спостерігачів.

У зв'язку з ситуацією, що українська сторона СЦКК була змушена припинити перехід російських військовослужбовців через пункт пропуску і перенести його на 19 грудня.

Читайте також: Кількість пошкоджених "Градами" будинків у Новолуганському наблизилася до 50

Нагадаємо, 18 грудня в МЗС РФ заявили, що російські військові в спільному Центрі з контролю і координації в Донбасі (СЦКК) 19 грудня покинуть територію України. Центр був створений у 2014 році згдідно з домовленостями на рівні президентів України та Росії.

У МЗС України розцінили дії російської сторони як провокацію, спрямовану на зрив виконання Мінських домовленостей, і як спробу Москви зняти з себе відповідальність за розв'язання війни в Донбасі.

У свою чергу, штаб АТО повідомляє, що російсько-терористичні війська готуються до активізації бойових дій у вівторок, 19 грудня.

Раніше голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив про те, що російським офіцерам у СЦКК створили "нестерпні умови", внаслідок чого російська сторона може припинити свою роботу в центрі. За його словами, "українська сторона робить усе, щоб створити російським офіцерам у Спільному центрі нестерпні умови, висуваючи на їхню адресу вимоги, які неможливо виконати".