UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від призову: хто не зможе отримати

Роз'яснення дала адвокатка.

Через війну, яку розв'язала РФ, в Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні прийняли закон про мобілізацію. Адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко розповіла виданню «РБК-Україна», хто не зможе отримати право на відстрочку.

Аніщенко пояснила, що з ухваленням нового закону про мобілізацію 18 травня 2024 року, звузилося коло осіб, які можуть претендувати на отримання відстрочки.

Читайте також: Загальна мобілізація: які дії ТЦК та Нацполіції є законними

Вона додала, що зможуть мобілізувати деяких студентів. Наразі відстрочку можуть надати тільки тим студентам, які навчаються на денній або дуальній формі, а також отримувачам вищого за попередній рівня освіти. Це означає, що друга або третя вища освіта, а також заочна форма навчання більше не зможе надати право на отримання відстрочки.

За словами експертки, через зниження призовного віку позбудуться права на відстрочку чоловіки віком 25 і 26 років.

«Також багатодітні батьки втратять відстрочку, якщо мають заборгованість по аліментах: ТЦК отримають доступ до реєстру боржників. Втратять право на відстрочку ті, хто здійснює догляд за батьками дружини з 1 або 2 групами інвалідності. Залишили право на відстрочку, якщо чоловік доглядає за своїми рідними батьками з інвалідністю», – сказала вона.

Аніщенко додала, що також у новому законі змінилися правила відстрочки для родичів тих, хто загинув під час оборони України у війні. Зокрема, прибрали пункт про те, що відстрочку отримає неповнорідний брат загиблого. Водночас право на відстрочку зберігається, якщо це рідний брат.

Нагадаємо, що раніше у Міністерстві оборони України анонсували можливість рекрутингу до лав ЗСУ у мобільному застосунку «Резерв+».