UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від призову: як її отримати педагогам

Для цього потрібно мати певні документи.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Адвокат Дмитро Франчук розповів виданню «РБК-Україна», які документи обов’язково треба надати у ТЦК педагогам для отримання відстрочки.

Куди треба подавати документи для отримання відстрочки

Деякі вчителі в Україні можуть отримати відстрочку від мобілізації. Але для цього треба правильно зібрати та подати документи до ТЦК.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи може отримати відстрочку багатодітний батько

Франчук пояснив, що оформлення відстрочки від мобілізації для шкільного вчителя передбачає виконання кількох послідовних кроків.

Насамперед необхідно звернутися до адміністрації навчального закладу. Там людина має отримати від директора школи довідку, яка підтверджує, що вона працює в цьому закладі на постійній основі та на повну ставку (або не менше 0,75 ставки).

Також вчитель має отримати характеристику педагогічної діяльності.

«Попросіть адміністрацію скласти характеристику, в якій буде зазначена ваша кваліфікація, стаж роботи та внесок у навчальний процес», – сказав він.

Після отримання документів із вашого місця роботи, потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) із таким переліком документів:

Також можуть призначити проходження медичної комісії для підтвердження стану здоров’я.

Читайте також: Підтвердження бронювання: що робити, якщо інформація не з’явилась в «Резерв+»

Хто має розглянути заяву про надання відстрочки

Адвокат пояснив, що заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, розглядають у ТЦК та СП протягом семи днів з моменту їх подання.

«Якщо комісія запитує додаткову інформацію у державних органів, термін розгляду може бути продовжено. У такому разі рішення буде прийнято не пізніше наступного дня після отримання необхідної відповіді», – йдеться у повідомленні.

Після розгляду документів та, за необхідності, медичної комісії, ТЦК та СП приймає рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

Отримання відстрочки: як це відбувається

Франчук пояснив, що коли комісія прийме рішення про надання відстрочки педагогічному працівнику, то він зможе отримати відповідний документ, який підтверджує це право.

Після цього необхідно кожного року або на вимогу ТЦК необхідно підтверджувати право на відстрочку, надаючи актуальні документи.

Адвокат додав, що треба зберігати копії усіх документів – це допоможе уникнути проблем у майбутньому.

Також важливо слідкувати за термінами подачі документів та не пропускати їх.

Раніше пресофіцерка Волинського ТЦК та СП Уляна Кравчук розповіла, як відбувається вручення повісток поштою та чи може військовозобов'язаний відмовитися від отримання повістки.