UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Відповідальний за гроші" Путіна бізнесмен може отримати контроль над "Масандрою" в Криму – РосЗМІ

"Масандрі" належать 11 тисяч гектар земель на півдні Криму. Ці сільгосп угіддя сьогодні коштують приблизно 40 тисяч гривень за гектар. Ділянки під житлову забудову в тому ж районі – до 150 тисяч гривень за сотку.

Відтоді як Росія окупувала Крим близький до Владіміра Путіна Юрій Ковальчук через свій банк "Росія" отримав контроль над десятком місцевих бізнесів з найрізноманітніших галузей, в тому числі страхування, алкоголь, транспорт і промисловість на півострові, йдеться в розслідуванні російського видання "Проект".

Видання називає Ковальчука старим другом Путіна. "Завдяки винятковій близькості до президента саме Ковальчук курирує найважливіші сфери життя країни - внутрішню політику та медіа", - пише видання.

Сьогодні банк «Росія», де Ковальчук є найбільшим акціонером, є основним претендентом на покупку «Масандри», яку Росія після окупації "націоналізувала". Торги призначені на 14 грудня. Але фактично банк «Росія» вже і так контролює багато процесів на підприємстві.

У розслідуванні йдеться, що "Масандрі" належать 11 тисяч гектар земель на півдні Криму, тільки 4 з яких зайняті під виноградники. Сільгосп угіддя «Масандри» сьогодні коштують близько 38 тисяч гривень за гектар. Ділянки під житлову забудову в тому ж районі вартують до 150 тисяч гривень за сотку.

Крім того, в підвалах «Масандри» величезна колекція вин - понад один мільйон пляшок, серед яких чотири пляшки найстарішого хересу 1775 року вартістю понад 40 мільйонів доларів за пляшку. До окупації таких пляшок було 5, але одну відкрили для Путіна. Вино за 40 мільйонів доларів списали за ціною 17 гривень.

Компанія "Масандра" - найбільший виробник вина в Криму. Після анексії півострова Росією в 2014 році окупаційна адміністрація передала "Масандру" управлінню справами президента Російської Федерації.