UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відповідальні за звірства армії РФ у Бучі та Маріуполі потрапили під санкції ЄС

У Євросоюзі затвердили шостий пакет санкцій проти Росії.

ЄС запроваджує санкції проти низки додаткових фізичних та юридичних осіб, відповідальних за звірства, які російські війська здійснювали у Бучі та Маріуполі, йдеться на сайті Євроради.

Під санкції потрапили особи, які підтримують війну, провідні бізнесмени та члени сімей олігархів та кремлівських чиновників, а також фінансова організація та компанії, які займаються обороною.

Крім того, ЄС розширює список осіб та організацій, яких стосуються експортні обмеження щодо товарів та технологій подвійного призначення.

«Сьогоднішнім пакетом ми посилюємо обмеження здатності Кремля фінансувати війну, запроваджуючи нові економічні санкції. Ми забороняємо імпорт російської нафти до ЄС і цим скорочуємо величезне джерело доходів для Росії. Ми відключаємо більше ключових російських банків міжнародної платіжної системи SWIFT. Ми також накладаємо санкції на винних у звірствах, що мали місце у Бучі та Маріуполі, і забороняємо більше дезінформаторів, які активно сприяють військовій пропаганді президента Путіна», - сказав голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Наголошується, що ЄС рішуче засуджує агресивну війну Росії проти України.

"Він закликає Росію негайно припинити невибіркові напади на цивільне населення та громадянську інфраструктуру, а також негайно і беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Звірства, скоєні російськими військами, й заподіяні ними страждання та руйнування, невимовні", - зазначається у заяві.

Читайте також: Звірства військових РФ у Бучі: реакції політиків, журналістів та артистів

Єврорада закликає Росію надати негайний гуманітарний доступ і безпечний прохід для всіх цивільних осіб, які потребують цього. Він також закликає Росію негайно дозволити безпечне повернення українців, насильно виселених до Росії. Зазначається, що ЄС непохитний у своєму прагненні допомогти Україні здійснити її невід'ємне право на самооборону від російської агресії та побудувати мирне, демократичне та процвітаюче майбутнє.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну стало безпрецедентним порушенням міжнародного права та прав людини. Як рашистам доведеться відповідати за це, читайте у статті Ольги Кучмієнко «Війна в Україні: чому міжнародне право лишається ефективним механізмом покарання агресора».