UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відновлені зовні, але зруйновані всередині: як Росія відбудовує будинки Маріуполя

Через російські обстріли в місті було пошкоджено 90% багатоквартирних будинків.

Окупаційна адміністрація Росії пробує зробити з захопленого Маріуполя «вітрину» «російського» Донбасу та буцімто відновлює місто, яка сама і знищила способом постійних бомбардувань із авіації. Як пишуть «Новини Донбасу», російські пропагандистські канали постійно демонструють фото і відео нібито відновленого житла в окупації, однак насправді воно не придатне для життя.

Внаслідок російських бомбардувань та обстрілів до травня 2022 року у місті було зруйновано 90% багатоквартирних та 60% приватних будинків. Окупанти обіцяють відновити зруйнований фонд багатоквартирного житла у місті максимум за три роки та навіть буцімто почали цю роботу.

Так, російська окупаційна влада планувала ввести в експлуатацію дві тисячі квартир у Маріуполі у 2023 році та заявляла, що ще півтори тисячі квартир здали 2022-го.

Як пишуть журналісти із посиланням на маріупольців, які залишились в окупації, черга на житло в місті не рухається із березня 2023 року. Деякі новобудови просто стоять порожніми.

Зокрема будинок на перетині вулиць Митрополитська та Купріна зовні виглядає як відреставрований. Але всередині нічого не готове і жити там неможливо.

Одного із ударів будинок зазнав у березні 2022 року, коли його обстріляв російський танк.

Читайте також: ЦНС: Росіяни завезли в окупований Маріуполь заробітчан з Центральної Азії

Нагадаємо, в ОГП заявили, що наразі офіційно відомо про понад 11 тисяч загиблих у Маріуполі. Але там попереджають, що реальна цифра може виявитися більшою вдесятеро. Тим часом журналістка Наталія Діденко наголосила, що у тимчасово окупованому місті станом на серпень 2022-го були дані про загибель 87 тисяч людей. Йдеться про тих, у кого на момент смерті був паспорт або інший документ.

У статті "Юридично живий. Як родичі загиблих у Маріуполі доводять факт смерті своїх рідних" читайте про досвід двох родин і поради правозахисників людям, чиї родичі загинули на окупованих територіях.