UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відгомони "великої води" з Європи дісталися до української частини Дунаю

Максимальний рівень води на українській ділянці Дунаю очікується у середині третьої декади червня. Повінь може призвести до проблем у портах Рені.

Європейські повені вже досягли території України. На українській ділянці Дунаю зафіксовано підвищення рівня води на 5-10 см на день.

Як повідомив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда на брифінгу 10 червня, максимальний рівень води на українській ділянці Дунаю очікується у середині третьої декади червня, але це не призведе до серйозних негативних наслідків.

"Максимальне значення рівнів води біля Рені складе 480-520 см, біля Ізмаїла - 320-360 см, біля Вилкового - 145-155 см", - зазначив Кульбіда.

За його словами, найбільше зростання рівня води очікується поблизу Рені - від 1,7 до 1,9 метра.

"Якихось катастрофічних ускладнень ситуації згідно з цим прогнозом, очікувати не слід, але все одно це буде високий паводок і він призведе до певних проблем у портах Рені, додаткового навантаження на греблі та інші гідроспоруди", - зазначив Кульбіда.

Говорячи про ситуацію на інших українських річках, він нагадав, що 7-8 червня через випадання опадів спостерігалося проходження максимальних рівнів невеликих дощових паводків у верхів'я Прута, Дністра і його протоки, а також на деяких річках Закарпаття. Найбільший рівень підйому води становив до 60 см.

"Таким чином, вода проходила у межах русла і без особливих негативних наслідків. Сьогодні практично на всіх карпатських річках у нас спостерігається зниження рівнів води. Тільки на Тисі у районі Чопа за останню добу рівень води піднявся на 58 см", - розповів він.

Кульбіда підкреслив, що ситуація з підтопленнями на території України поступово поліпшується, але, як і раніше, зберігається досягнення небезпечних позначок у Волинській, Рівненській, Чернігівській областях.

При цьому затоплення заплавних територій щодоби зменшується на 10-20 см

Нагадаємо, повені у Європі, викликані проливними дощами, почалися у перших числах червня і найбільше торкнулися Чехії, Німеччини, Австрії та Угорщини. Жертвами стихії стали, щонайменше, 15 осіб.

Майже на всій території Чехії було введено надзвичайний стан. У Німеччині найбільше постраждали регіони Баварія, Саксонія, Баден-Вюртемберг і Тюрінгія. На заході Австрії було ускладнено залізничне і автомобільне сполучення, сотні жителів евакуйовані, тисячі людей беруть участь у ліквідації наслідків повені.

Український віце-прем'єр Олександр Вілкул раніше заявляв, що "велика вода" із Західної Європи досягне території України до 20 червня, але рятувальники країни не очікують серйозних наслідків. Влада повідомила, що відправить в Одеську область, де протікає українська частина Дунаю, загони рятувальників у кількості 1,2 тисячі осіб для можливої ліквідації наслідків стихії. !zn

Читайте також:

Повінь у Європі: прогнози невтішні

Вода прорвала дамбу біля Магдебурга, 23 тисячі людей евакуювали

МЗС закликав українців триматися подалі від затоплених районів Чехії, Німеччини та Австрії