UA / RU
Підтримати ZN.ua

Від спеки до грозових дощів: синоптик дав прогноз на липень

У деяких регіонах кількість опадів може досягти протягом місяця 130 – 180% від норми.

Як і прогнозували синоптики, другий місяць літа почався з аномальної спеки. Але потім погода зміниться. Кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич розповів, яким буде липень 2024 цього року.

Читайте також: Посуха та грози: яким буде літо 2024

«Липень традиційно прийнято називати «маківкою літа», адже саме цього місяця середня температура повітря зазвичай найвища в річному ході. Абсолютні показники максимальної температури досягали в окремі роки значень +36…+41 °С, особливо у східних та південних областях України. Крім того, у липні спостерігаються потужні грозові процеси, які супроводжуються випаданням локальних, але сильних злив, часом з градом та шквалистим посиленням вітру. Також липень – це єдиний місяць року, коли жодного разу не фіксувалися заморозки в будь-якій точці України (за винятком високогір'я Карпат) за весь період метеорологічних спостережень», – нагадав він.

За прогнозом синоптика, цього року центральний місяць календарного літа розпочнеться з аномальної спеки, яка охопить більшу частину території нашої країни. Максимальні денні показники у першій декаді липня можуть досягати позначок +34…+39 °С. Якщо в західних та північних регіонах спекотна погода не затримається надовго, то ось центральні, південні та східні області перебуватимуть під палючим сонцем та за відсутності дощів впродовж найближчого тижня, а то й навіть довше.

Винуватцем такої спекотної та сухої погоди стане блокуючий синоптичний процес над районами Середньої та Верхньої Волги, пов'язаний із теплим висотним антициклоном. Оскільки він буде малорухомим і локалізується саме над Східною Європою, то складуться сприятливі умови для поступового прогріву та «застою» повітряної маси, що циркулює в його межах. У той же момент, західні області України перебуватимуть в більш комфортній і менш спекотній повітряній масі з великою кількістю дощів, завдяки динамічнішим процесам в атмосфері та переважанню циклонічної діяльності.

Протягом другої і третьої декади липня температурний фон трохи знизиться, завдяки ослабленню блокуючого антициклону та деякій активізації синоптичних процесів із заходу. Проте все ще середньодобові показники температури перевищуватимуть кліматичну норму.

Опади в другій і третій декаді місяця розподіляться плямисто і нерівномірно по території, але їх сумарна кількість за липень виявиться вищою за норму в західних регіонах, близько норми в північній частині та центрі країни, а також нижчою за норму на півдні та сході. В окремі дні грозові зливи будуть супроводжуватися шквалами до 17 – 23 м/с та градом.

Враховуючи прогнозовані особливості атмосферної циркуляції, очікувані показники середньомісячної температури повітря в Україні перевищуватимуть багаторічну норму в середньому на 2,0 – 3,5 °С, з максимальними відхиленнями у південних та східних регіонах. У західних та північних областях середня температура за липень становитиме близько +21…+23 °С, у Карпатському регіоні +17…+19 °С; у центральних, південних та східних областях +24…+27 °С, що може бути на рівні рекордних показників для окремих пунктів.

Кількість опадів у західних регіонах може досягти протягом місяця 130 – 180% від норми, у північних близько норми, у південних і східних областях орієнтовно 50 – 70% від місячної норми. У зв'язку з очікуваним дефіцитом дощів, на більшій частині Лівобережжя країни протягом місяця очікуються сприятливі умови для ґрунтової посухи та найвищий рівень пожежної небезпеки в лісових районах.

Нагадаємо, якою буде зима у Києві. За попередніми прогнозами, цієї зими у столиці буде 45 днів з опадами, в той час як минулої зими був 31 день.