UA / RU
Підтримати ZN.ua

Від самогубства люди майже у 1,6 раз частіше помирають ніж від ДТП

Понад 80% померлих від самогубства це чоловіки.

Відповідно до статистичних даних, в Україні від самогубства люди частіше помирають ніж через ДТП. Так, від самогубства в 2018 році загинуло 6279 людей, ДТП спричинило 3936 смертей. Про це читайте в статті Наталії Рингач для ZN.UA.

"За даними Держстату України, у 2018 році було зареєстровано 6279 самогубств. Майже третина всіх смертей припадає на самогубства у віці старше працездатного. Самогубства є "лідером" серед неприродних причин смерті, зумовлюючи майже кожен п'ятий випадок смерті від всіх зовнішніх причин. Порівняємо: ДТП спричинили 3936 смертей, неумисні отруєння алкоголем – 3089, убивства – 1638, а ушкодження внаслідок ведення воєнних дій – 147…", - пише автор.

У зоні ризику молоді люди, але з віком проблема самогубства більш актуальна.

"У свідомості людей зазвичай самогубства асоціюються з молодими людьми. Дійсно, у віці від 20 до 35 років самогубства забирають більше життів, аніж ДТП або інші зовнішні причини. Так, 19% смертей українців 20--24 р. спричинені суїцидом. У країнах з високим рівнем доходу для молоді (15–29 років) суїцид взагалі посідає другу сходинку серед основних причин смерті. Однак, попри вагомість цієї причини для молоді (юні зазвичай рідше вмирають від хвороб серця і судин або раку), смертність внаслідок самогубств є набагато вищою серед літніх українців (для чоловіків віком 75--79 років майже у два з половиною рази вища, ніж юнаків 20--24 років)", - зазначає автор.

В основному таких шлях піти з життя обирають чоловіки.

"Ще одна особливість – надсмертність чоловіків. З 6279 самогубств у 2018 році 5172 – це смерті чоловіків", - пише автор.

Більш детально читайте про проблеми, що пов'язані з самогубствами, у статті Наталії Рингач для ZN.UA - "Самогубста в Україні: чи можна уникнути?".