UA / RU
Підтримати ZN.ua

Від початку року порти анексованого Криму незаконно відвідали понад 120 суден – активіст

Окупанти українського півострова посилено створюють видимість того, що "там все добре".

Від початку року закриті за розпорядженням Кабінету міністрів України порти анексованого Росією Криму відвідало 121 судно, повідомив менеджер з комунікацій громадської організації "Кримськотатарський ресурсний центр" Ельвір Сагірман. Найчастіше порушниками заборони стають судна під прапором країни-окупанта.

"За 9 місяців у порти анексованого Криму зайшло 121 судно. Це є порушенням норм як міжнародного права, так і українського законодавства, тому що морські порти, розташовані на території окупованого Криму, були закриті у відповідності до розпорядження Кабінету міністрів від 30 квітня 2014 року", - цитує Сагірмана УНН.

За словами активіста, підконтрольна РФ окупаційна "влада" Криму також активно залучає іноземних політиків і громадських активістів на анексований український півострів, щоб показати їм – "там все добре".

Крім цього, у межах пропагандистської кампанії щодо створення привабливої картинки окупованої території "влада" півострова видворяє з нього "небажаних" місцевих жителів і тих, хто приїжджає з материкової частини України, додав голова правління "Кримськотатарського ресурсного центру", член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

"Від початку року, у лютому, російський суд постановив видворити з території Криму за нелегальне працевлаштування 23 громадянина України – їм заборонено в'їзд і в Росію на 5 років. Крім цього, Центральний суд Сімферополя видворив з Криму англійську журналістку Маделайн Роуч – вона спеціалізується на висвітленні порушень прав людини на пострадянському просторі", - пояснив він.

Зазначимо, Кримські морські порти (Євпаторія, Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта) були закриті після анексії українського півострова Росією в 2014 році.

Незаконний захід у закриті морпорти порушує українське та міжнародне законодавство, і тягне за собою відповідальність судновласників, операторів і капітанів суден, аж до кримінальної. Найчастіше порушують заборону судна під прапором Росії. Так, у серпні заборону порушили 16 суден, 15 з них – під прапором РФ.