UA / RU
Підтримати ZN.ua

Від Грицака вимагають припинити комерційну забудову земель оборони біля Голосіївського лісу

Створені ще за часів Януковича-Азарова схеми розбазарювання державних земель оборони продовжують діяти і сьогодні.

Активісти і депутати вимагають від голови СБУ Василя Грицака розірвати договір про комерційну забудову ділянки на вул. Поковника Потєхіна, 9 , що відноситься до державних земель оборони, постійне право землекористування яким належить СБУ.

Сьогодні у стінах Верховної Ради відбувся брифінг за участю народних депутатів Сергія Лещенка, Світлани Заліщук, Ольги Червакової, а також представників місцевої громади вул. Полковника Потєхіна і Героїв Оборони Голосіївського району столиці.

Активісти і депутати звернули увагу громадськості і депутатського корпусу на той факт, що схеми розбазарювання державних земель оборони і передачі їх за безцінь комерційним фірмам з офшорними корінням, створені ще за часів Януковича-Азарова, коли йшло планомірне ослаблення обороноздатності країни, продовжують діяти і сьогодні, в часи російської збройної агресії проти України.

DT.UA

Активісти також розповіли про колосальний шкоду, яку може бути завдано європейській "зеленій перлині" - Голосіївському лісу в результаті будівництва та подальшої експлуатації величезного житлового комплексу на 3268 квартир в безпосередній близькості від цього об'єкту Природно-заповідного фонду України.

На брифінгу народні обранці повідомили про підготовлені ними кілька депутатських зверненнях. Зокрема, до голови СБУ В. Грицака з проханням розірвати договір з ТОВ "ДБК-7" (СГ "Фундамент") щодо будівництва житлового комплексу на ділянці земель оборони на вул. Полковника Потєхіна, 9; а також особисто прийняти представників ініціативної групи місцевої громади для обговорення варіантів подальшого використання цієї земельної ділянки в суспільно корисних цілях. Також депутати звертаються до Генерального прокурора України Ю. Луценка з вимогою накласти арешт на земельну ділянку, на якій ведеться скандальне будівництво, і прем'єр-міністра В. Гройсмана – з проханням скасувати постанови Кабміну часів Януковича-Азарова, що сприяють розбазарювання державних земель оборони.

З 26 липня цього року забудовник ТОВ "ДБК-7" (БГ "Фундамент") намагається відновити будівництво ЖК "Берген" (13 секцій по 27 поверхів) на вул. Полковника Потєхіна, 9, впритул до Голосіївського лісу, що входить у Природно-заповідний фонд України.

Замовником будівництва на вул. Полковника Потєхіна, 9, виступає СБУ, яка володіє правом постійного користування земельною ділянкою (4,61 га), яка і донині належить до державних земель оборони та має цільове призначення – "для обслуговування та експлуатації будівель і споруд військової частини Е6642".

З 3269 квартир тільки 327, за умовами угоди між СБУ і ДБК-7, повинна отримати СБУ, а решта 90% квартир виставляються на продаж комерційною структурою, кінцеві бенефіціари якої мають офшорні рахунки на Маршаллових островах і острові Невіс.

DT.UA писало про те, яким екологічним загрозам піддається унікальний Голосіївський ліс у зв'язку зі щільною забудовою навколо нього. Нові житлові комплекси наступають на ліс з усіх боків - з проспекту Науки, з Феофанії, з Одеської площі, Експоцентру та з вулиці Потєхіна. Голосіївський ліс як цілісний лісовий масив поступово розбивається на окремі частини та методично знищується.

Докладніше читайте в матеріалах Тетяни Силіної "Голосіївський котел" і "Голосіївський котел-2" у тижневику "Дзеркало тижня" Україна.