UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибухи в Миколаєві: люди опинились під завалами, влучання в будинок

Як допомогти людині, що опинилася під завалами до приїзду служби порятунку.

Цієї ночі окупанти знову атакували Миколаїв. Спершу в місті пролунали потужні вибухи, згодом стало зрозуміло, що росіяни вкотре поцілили в цивільний будинок. Ситуацію окреслив мер Олександр Сєнкевич.

Читайте також: Окупанти поцілили зупинку громадського транспорту у Миколаєві, є загиблі та поранені

“Російські терористи обстріляли звичайний житловий квартал. Влучання у житловий будинок. Під завалами люди. Також на місці виникла сильна пожежа”, – йдеться в його нічному повідомленні.

Варто зауважити, що повітряна тривога тут триває з 22:42.

Читайте також: У Києві знайшли, хто ще має зупиняти роботу під час повітряної тривоги: рішення почне діяти з 1 вересня

Як допомогти людині, що опинилася під завалами

Зазвичай першими на місці інциденту опиняються співмешканці чи перехожі, до приїзду служби порятунку по можливості варто спробувати надати першу допомогу. На безпечній відстані, аби не спровокувати нового обвалу, що лише погіршить ситуацію для потерпілих, проведіть розвідку: огляньтеся та прислухайтеся. Не варто без цілковитою переконаності в тому, що нового обвалу не буде, бігти в епіцентр завалів. Найкраще до приїзду спеціалістів якомога ретельніше придивитися, прислухатися, аби згодом вказати рятувальникам місця де варто сконцентрувати пошуки. 

Якщо ви оцінюєте. що можливість витягнути жертв з-під уламків та завалів (не зачепивши уламки зруйнованого будинку) все-таки є, то спробуйте це зробити. Однак не використовуйте важку техніку за наявності такої. Не зсувайте уламки убік. Їх можна лише піднімати вгору та переносити на стійкі поверхні.

А ось які рекомендації від МОЗ:

У мережі є і більш розширений список порад щодо того, що робити, якщо вдалось витягти людину з-під завалу (доцільність застосування якого – на ваш власний розсуд):

У випадку, якщо в пастці під завалами опинилися ви...

Коли вас почули, намагайтесь заспокоїтись, нормалізувати дихання, чекайте.

Проведіть самоогляд, щоб переконатись у відсутності травм. В разі травмування спробуйте надати собі першу медичну допомогу. Увага. В цьому разі рухайтеся обережно, щоб не спровокувати повторний обвал.

Огляньтесь і прислухайтеся, чи немає інших постраждалих. налагодьте з ними контакт, заспокойте.

Якщо ви розумієте, що вас не почули і ви не змогли зателефонувати на службу порятунку, спробуйте звільнитися з-під завалів самостійно. Однак у цьому разі є декілька важливих моментів:

У холодну пору року постарайтеся запобігти переохолодженню. Обережно робіть прості вправи, рухайте пальцями рук та ніг, щоб зігрітися.

Раніше ми також публікували розроблені облдержадміністраціями (нинішні ОВА)  правила, що рятують життя під час ракетних ударів та бомбардувань.

А також опубліковані ветераном правила поводження під час артилерійських чи авіаударів, які можуть вберегти від летальних наслідків.