UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибух в лікарні на Івано-Франківщині: причиною могла стати заупокійна свічка в реанімації

Справу відкрили за статтею про порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, у результаті чого загинули люди.

За фактом вибуху в Косівській центральній районній лікарні Івано-Франківської області відкрито кримінальну справу, повідомили в Офісі генпрокурора. Попередня причина вибуху – порушення вимог пожежної безпеки.

«Івано-Франківська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, внаслідок якої загинули і постраждали люди (ч. 2 ст. 270 КК України)», - йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, пожежа могла виникнути через порушення вимог пожежної безпеки.

Водночас у Державній службі з надзвичайних ситуацій повідомили, що в реанімації працювали одночасно п’ять кисневих концентраторів, повітря було перенасичене киснем.

«Після трагічної загибелі одного з пацієнтів лікарні від covid-19, один із співробітників закладу, за традицією, поставив заупокійну свічку. Від контакту відкритого вогню з  киснем в реанімаційній палаті сталося займання. У таких умовах швидкого поширення пожежі було не уникнути. За таку страшну помилку і людям, і державі довелося заплатити дуже високу ціну – загинуло троє людей», - додали в ДСНС.

Рятувальники закликали керівників медустанов  заборонити використання відкритого вогню в реанімаційних відділеннях та поблизу кисневого обладнання.

Читайте також: Вибух газу у житловому будинку Львова ─ відео

Нагадаємо, ввечері 28 грудня в Косівській центральній районній лікарні пролунав вибух у палаті реанімації та розпочалась пожежа. Рятувальники виявили тіла двох загиблих хворих та чотирьох постраждалих (двоє у тяжкому стані та двоє у стані середньої тяжкості). До прибуття підрозділів ДСНС персоналом лікарні було евакуйовано 12 хворих. Ще трьох хворих із сусідньої палати евакуювали рятувальники. Пізніше повідомили, що число жертв збільшилося.