UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибух у Шевченківському суді Києва: П'ятьом правоохоронцям повідомили про підозру

Підсудний, який підірвав вибухівку, мав «пояс шахіда».

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру п’ятьом правоохоронцям в рамках справи про вибух у Шевченківському суді Києва 5 липня 2023 року. Підозри отримали три працівники СІЗО та двоє нацгвардійців, повідомили в ДБР.

«Проведено судові військову експертизу, експертизи речовин які установили залишки у камері фігуранта речовин, ідентичних тим, які спричинили вибух. В результаті працівники ДБР повідомили про підозру пʼяти правоохоронцям. У наслідок їх службової недбалості загинув підозрюваний, який встиг поранити вибуховими пристроями кілька поліцейських», – зазначили в ДБР.

Слідство встановило, що підсудний довго готувався до втечі з-під варти. Спільники зловмисника передавали йому до СІЗО вибухівку невеликими частинами. Заборонені передачі були у вигляді ліків. Підсудний своєю чергою кустарно виготовив так званий «пояс шахіда» та кілька саморобних вибухових пристроїв. Зловмисник планував підірвати їх у приміщенні суду та втекти, використовуючи паніку.

«Правоохоронці встановили, що під час перебування в СІЗО та перевезення підозрюваного до суду відповідальні посадовці ДУ «Київський слідчий ізолятора» та Нацгвардії не проводили його особистий обшук та не перевіряли речі. У камері, де утримувався чоловік, було виявлено залишки двох вибухових речовин, зокрема гексогену. Вони ідентичні тим, що були використані у приміщенні Шевченківського суду», – додали в ДБР.

У результаті трьох працівників СІЗО тепер підозрюють у службовій недбалості за ч. 2 ст. 367 КК України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від двох до п’яти років.

Ще двох військових Нацгвардії підозрюють у порушенні статутних правил вартової служби за ст. 418 ч.3. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від трьох до семи років.

Слідство встановлює інших осіб, які сприяли вчиненню злочину.

Читайте також: Вибухи в суді Києва сталися під час конвоювання бійця, обвинуваченого у вчиненні теракту в 2015 році – ЗМІ

Нагадаємо, 5 липня, у приміщенні суду в Шевченківському районі міста Києва пролунали вибухи. За попередніми даними, обвинувачений, якого привезли на судове засідання, підірвав невстановлений вибуховий пристрій у вбиральні.  Згодом міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що правопорушник, який влаштував вибухи в суді, загинув на місці. Ймовірно, він підірвав себе.