UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори в умовах карантину: що потрібно знати

Редакція ZN.UA зібрала найголовніше, що потрібно знати про вибори під час епідемії.

У неділю, 25 жовтня, в Україні відбудуться місцеві вибори. Цього року, через пандемію COVID-19, місцеві вибори проходитимуть за новими правилами, які дуже відрізняються від звичних. ZN.UA зібрало найголовнішу інформацію, яку потрібно пам'ятати під час голосування.

Як зазначалося на офіційній сторінці Коронавірус.Інфо від МОЗ, заходити у приміщення виборчої дільниці потрібно лише у захисній масці, у чергах дотримуватись дистанції у 1,5 метра, руки обробляти антисептиками, а для голосування – мати власну ручку.

Окрім цього у ЦВК нагадують про те, що при собі потрібно мати паспорт, а також краще відмовитись від відвідування дільниці разом з дітьми, які ще не мають права голосувати.

Якщо ж у період проведення виборів виборець буде знаходитися на самоізоляції, то він може проголосувати за місцем перебування. Для цього йому слід подати заяву з доданою довідкою медустанови про стан здоров'я (перебування на самоізоляції)  на пізніше 20-ої години останньої п'ятниці перед днем виборів. А у день голосування самостійно, не передаючи в руки членам виборчої комісії, показати документ, який підтверджує особу чи громадянство України. 

ZN.UA

Читайте також: Вибори з новими бюлетенями: ГО «ОПОРА» підготувала відеошпаргалку

8 серпня ЦВК призначила на 25 жовтня вибори депутатів міських, сільських і селищних голів та рад на підставі відповідних звернень Кабінету міністрів і Міністерства розвитку громад і територій.

Детальніше про те, хто, як і для чого бере владу в обласних центрах України 25 жовтня, читайте в передвиборчому проєкті ZN.UA (українською та російською).