UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори в Донбасі можливі у випадку, якщо Україна буде контролювати цю територію - Костін

Костін також зазначив, що питання амністії "дуже невдало виписане в комплексі мінських домовленостей".

Якщо тимчасово окуповані території відповідатимуть українському законодавству й стандартам Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, то вибори в Донбасі будуть можливими. Про це заявив представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи, народний депутат Андрій Костін, передає "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується виборів, ні в якому разі жоден представник української делегації ніколи не бачив можливості проведення і визнання виборів, поки це не буде відповідати українському законодавству та стандартам БДІПЛ ОБСЄ. Це наша принципова позиція, а це можливо тільки, якщо Україна буде контролювати цю територію", - сказав він.

Також зазначається, що питання амністії дуже невдало виписані в комплексі мінських домовленостей, тобто не передбачають якихось критеріїв, тому це дає можливість для РФ наполягати на повній всеосяжної амністії.

За словами Костіна, під амністію не можуть потрапити особи, винні у вбивствах, тортурах, злочинах проти людяності.

"Моя особиста позиція на даний момент - тому що в політичній підгрупі ми ще не підійшли до обговорення цього питання - полягає в тому, що особи, які винні у вбивствах, тортурах, злочинах проти людяності в широкому сенсі, не можуть потрапляти під амністію", - зазначив представник України в робочій підгрупі з політичних питань.

Він переконаний, що питання амністії - це питання суспільної злагоди, більшість українського суспільства має погодитися на ту чи іншу модель. Тому що питання амністії - це питання прощення.

"Те, що суспільство готове пробачити, те може бути амністовано, те, що суспільство не готове пробачити, не може бути амністовано", - сказав Костін, підкресливши, що саме парламент буде приймати відповідне рішення, за які правопорушення може бути застосована амністія, а за які ні.

Читайте також: Арестович: Поки що не йдеться про розміщення миротворців ООН в Донбасі

Нагадаємо, раніше глава української делегації Леонід Кравчук заявив, що підготовлений українською стороною «План спільних кроків» для ТКГ пропонує повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської областей на початку 2021 року, аби створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.

За словами президента Зеленського, саме цей план буде ключовою темою переговорів радників.

Після засідання 10 листопада, українська сторона заявила, що сторони взяли план дій України з Донбасу за основу.