UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний Суд відклав розгляд справи про держзраду Януковича до 16 серпня

Адвокат не зміг забезпечити участь підзахисного на засіданні через обмежений в'їзд на територію Росії.

Автор: Zn.ua

Колегія суддів Касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду 17 травня задовольнила клопотання сторони захисту про відтермінування судового засідання у справі про держзраду і пособництво у веденні агресивної війни четвертого президента України Віктора Януковича, повідомляє пресслужба суду.

Клопотання було обґрунтоване тим, що у зв’язку із тимчасовим обмеженням в’їзду іноземних громадян на територію Російської Федерації адвокат засудженого не мав можливості забезпечити участь В. Ф. Януковича у судовому засіданні із використанням власних технічних засобів і програмного забезпечення "TrueConf".

Суд зазначив, що рішення про відкладення засідання ухвалене відповідно до вимог КПК України та з урахуванням практики ЄСПЛ задля забезпечення дотримання права засудженого на участь у розгляді кримінального провадження в режимі відеоконференцзвʼязку.

Наступне судове засідання призначене на 12.00 16 серпня.

Читайте також: Кремль у 2019 році пропонував залучити Януковича до переговорів ТКГ — Україна відмовилася

Оболонський районний суд Києва 24 січня 2019 року засудив експрезидента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі, визнавши його винним у державній зраді і пособництві у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації. У той же час, суд не визнав Януковича винним у пособництві посягання на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків.

Звинувачення і захист пообіцяли оскаржити вирок в апеляції, однак невдовзі в ГПУ від цих планів відмовилися. За словами генпрокурора Юрія Луценка, він доручив підлеглим зосередитися на підготовці заочного процесу у справі про організацію Януковичем і його спільниками вбивств учасників Революції Гідності.

Заочний судовий процес над Януковичем почалася в червні 2017 року. Прокуратура наполягала на винесенні обвинувального вироку за трьома статтями і 15 роках ув'язнення.

Віктор Янукович втік з України в Росію в лютому 2014 року після розстрілів мирних демонстрантів на Майдані Незалежності в Києві. 22 лютого Верховна Рада України 328-ма голосами народних депутатів підтримала постанову про самоусунення Віктора Януковича з поста президента України та призначила позачергові вибори. 23 лютого 2014 року фракція Партії регіонів оприлюднила свою заяву, в якій усю відповідальність за ситуацію в Україні поклала на Віктора Януковича та його найближче оточення. 25 лютого 2014 року Віктора Януковича було оголошено у розшук за підозрою у масових вбивствах людей з обтяжливими обставинами.