UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний суд «відхрестився» від втручання в об'єднання православних церков

Втручання в справи церкви порушує Конституцію

Верховний суд України прийняв постанову в справі про позов почесного патріарха Православної церкви України (ПЦУ) Філарета (Денисенка) про визнання недійсним результатів помісного собору ПЦУ 2018 року. Підсумком рішення стало визнання, що втручання судової влади в об'єднання православних церков є неправомірним і антиконституційним. Про це йдеться в постанові суду.

«Верховний суд прийшов до висновку, що рішення, прийняті Помісним собором, Священним синодом, митрополитом Київським і всієї України, предстоятелем ПЦУ не є рішеннями, які можуть бути перевірені національним судом на відповідність вимогам законодавства або статуту релігійної організації, оскільки такі рішення є внутрішньою діяльністю церкви. Здійснення державою в особі суду ревізії таких рішень буде свідчити про втручання останньої в діяльність церкви шляхом перебирання на себе функцій церковного суду, що неприпустимо, оскільки порушує Конституцію України і закони України», - йдеться в постанові суду, який набрав чинності 19 травня і оприлюдненій 4 червня.

У суді зазначають, що оскільки оспорювані в цій справі рішення статутних органів релігійного об'єднання відносяться до рішень по внутрішньоорганізаційні діяльності церкви і є її виключною компетенцією, то заявлені вимоги про їх оскарження також не можуть бути предметом судового розгляду в національних судах.

«Держава, в тому числі і судова влада, не має права втручатися в діяльність церкви.... Оскарження найсвятішим патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом дійсності рішень Помісного собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року... в судовому порядку є, по суті, залученням держави в особі його судових органів в надання аналізу дотримання канонічними утвореннями... вимог їх внутрішніх документів, а саме: Статуту про управління УПЦ КП і Статуту ПЦУ, тобто втручанням держави у внутрішню діяльність церкви, що суперечить ч.3 ст.35 Конституції України та ст.5 закону № 987-XII», - підкреслюється в тексті постанови.

Верховний суд задовольнив касаційну скаргу Київської митрополії ПЦУ і змінив постанову Шевченківського райсуду Києва від 2020 року, який відмовив Філарету у відкритті провадження за його позовом, виключивши з неї роз'яснення, що розгляд цієї справи віднесено до юрисдикції господарського суду. При цьому постанова Київського апеляційного суду, який скасував це рішення Шевченківського райсуду, Верховний суд скасував.

Читайте також: «Нічого ганебного»: Філарет зізнався, що співпрацював з КДБ

Раніше повідомлялося, що патріарх Філарет вилікувався від коронавірусу COVID-19, який також викликав у священнослужителя запалення легенів.