UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верещук повідомила, як евакуюватимуть жителів Донецької області

Влада обіцяє розселення і фінансову допомогу мешканцям, які евакуювалися.

Уряд розробив план для евакуації мешканців неокупованих населених пунктів Донецької області. Зокрема, прогнозується, що близько 220 тисяч людей покинуть свої будинки напередодні зими.

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук, яка очолила штаб із евакуації населення Донецької області, розповіла у неділю, 31 липня, як стати у чергу на евакуацію.

"Там опалення не буде, води вже в деяких містах немає, газу не буде... Прошу вас - телефонуйте і нехай евакуюються. Ви ж бачите, вас тут добре приймають, нехай ідуть сюди", - закликала Ірина Верещук під час зустрічі з переселенцями у Кременчуці.

Уряд обіцяє організувати евакуацію із поселенням та оформленням усіх виплат ВПО. За словами Верещук, охочим евакуюватися в інші регіони свої дані необхідно передати до військових адміністрацій телефоном або повідомити онлайн у чат-ботах. Обіцяють організувати доїзд для всіх громадян до місця евакуації. З Донецької області людей вивозитимуть автобусами та евакуаційними поїздами. Після приїзду до місць розселення людям нададуть необхідну медичну допомогу та видадуть фіндопомогу. Влада займатиметься документацією для отримання громадянами статусу ВПО.

В областях, куди приїжджатимуть внутрішні переселенці, місцева влада організує місця для проживання.

Читайте також: Евакуація з Нікополя: у РВА нагадали про евакуаційні потяги

Верещук також нагадала, що евакуація є обов'язковою, але від неї можна відмовитися, заповнивши відповідну відмову.

Зазначимо, влада також закликала жителів Запорізької області виїхати з прифронтової зони. Раніше кілька експертів побачили загрозу наступу російських військ на Миколаїв та Кривий Ріг. У Генштабі підтвердили, що РФ переміщає війська зі слов'янського на запорізький напрямок. Водночас, в американському Інституті вивчення війни (ISW) не фіксують підготовку російських військ до наступу на Запоріжжя.