UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великодні свята: чи можна українцям відвідувати кладовища

У багатьох областях діють певні обмеження.

Через військове вторгнення РФ в Україні тривають бойові дії, а у населених пунктах діє комендантська година. 16 квітня християни східного обряду відзначатимуть свято Воскресіння Христового. У багатьох регіонах з міркувань безпеки діють обмеження щодо відвідування кладовищ.

Чи діє заборона на відвідування кладовищ у Донецькій області

Мешканцям Святогірської та Торецької громад у Донецькій області заборонили відвідувати кладовища під час Великодніх свят та поминальних днів, повідомили у міських військових адміністраціях Святогірська та Торецька.

Читайте також: Великодні вихідні: скільки відпочиватимуть українці на свято

Відповідне рішення ухвалили через мінну небезпеку.

У Торецькій МВА зазначили, що відомі випадки дистанційного мінування території Торецької громади з боку окупаційних військ.

"Через це існує реальна загроза життю та здоров’ю громадян під час відвідування кладовищ через можливе забруднення територій кладовищ вибухонебезпечними предметами та через постій обстріли", — йдеться у повідомленні.

Чи можна відвідувати кладовища у Сумах

У Сумах перед Великоднем і на поминальні дні пустять більше транспорту до кладовищ, повідомляється на сайті Сумської міської ради.

З 13 по 15 квітня та з 21 по 24 квітня з 9:00 до 15:00 на маршруті № 26 "Центр – 40-ва підстанція" працюватиме один автобус КП "Електроавтотранс".

Також у ці дні, крім 23 квітня, маршрут № 57А "Центр – Баранівка" обслуговуватимуть чотири автобуси, а 23 квітня – п’ять.

На тролейбусному маршруті № 2 "Керамейя – Автовокзал" 13, 14, 15, 21, 22, 24 квітня працюватимуть дві одиниці транспорту, а 23 квітня – чотири.

Також приватним перевізникам в зазначені дні доручено збільшити кількість транспортних засобів в напрямку кладовищ.

Читайте також: Великодню службу митропиолит ПЦУ Епіфаній проведе в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

Чи можна відвідувати кладовища у Херсоні

У Херсонській області заборонено відвідувати кладовища в період святкування Великодня.

Очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін у власному Telegram-каналі повідомив, що цвинтарях можуть бути міни, тому ходити туди взагалі не можна.

Чи можна йти на кладовища у Харкові

На Великдень усі кладовища у місті Харкова будуть закриті для відвідування, йдеться у повідомленні Харківської міської ради.

Відповідне рішення було ухвалене з метою уникнення провокацій з боку ворога та убезпечення громадян від непередбачуваних ракетних атак. Крім того, для забезпечення порядку під час великодніх та поминальних днів, а також недопущення порушень правил громадської безпеки, територія харківських кладовищ патрулюватиметься співробітниками Головного управління Національної поліції України у Харківській області.

Також поліцейські чергуватимуть на цвинтарях, вхід на які закритий для відвідування через можливу наявність вибухонебезпечних предметів. Це міське кладовище №15, №16 та №17.

Чи дозволяється відвідувати кладовища в Івано-Франківську

В Івано-Франківській громаді напередодні Великодня дозволяється відвідування кладовищ. Так, до міського кладовища у селі Чукалівка курсуватимуть додаткові автобуси. Про це повідомили у Telegram-каналі комунального підприємства "Електроавтотранс".

З 12 до 17 квітня до міського кладовища з 8:00 до 17:00 їздитимуть автобуси за такими маршрутами:

Раніше ми писали, що в Україні на Великдень планується посилення заходів безпеки.