UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великий піст: коли він починається в цьому році

Цей піст є одним з найсуворіших для вірян.

Щороку перед Воскресінням Христовим віряни мають дотримуватися Великого посту. В цей час необхідно дотримуватися певних обмежень у їжі. Зокрема, не можна вживати м'ясні та молочні продукти, яйця. 

Коли починається Великий піст у 2024 році

У 2024 році християни східного обряду відзначатимуть Великдень 5 травня. Щороку Великий піст розпочинається до Великодня та триває 48 днів. Початок Великого посту у цьому році припадає на 18 березня (понеділок). Закінчиться піст 4 травня (субота). 

Читайте також: Трійця 2024: коли вона буде цього року

Розпочинає Великодній піст Чотиридесятниця (40 днів) і завершує Страсна седмиця (останній тиждень перед Великоднем).

Під час Великого посту важливо дотримуватися не лише обмежень у їжі, а й підготуватися духовно до Воскресіння Христового. Зокрема, в цей період треба більше часу присвячувати молитвам та добрим справам, щоб зустріти свято з чистою душею.

Слід зазначити, що перехід ПЦУ на новий календар жодним чином не вплинув на святкування Великодня та початок Великого посту. Ці православні християни вираховують дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж католики.

Нагадаємо, що раніше президент України Володимир Зеленський указом №455/2023 від 28 липня 2023 року змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем.