UA / RU
Підтримати ZN.ua

Велика середа: традиції святкування

У цей день віруючі прикрашають будинок до Великодня і готують продукти для пасок.

28 квітня християни східного обряду відзначають Велику середу - третій день Страсного тижня, що передує святу Великодня. У цей день віруючі продовжую готуватися до свята, вже можна починати пекти паски.

Що потрібно робити у Велику середу

У цей день, як і весь Страсний тиждень, віруючі згадують про земне життя Христа. До Великодня готуються духовно: намагаються покаятися в гріхах. У цей день в церкві проходить остання на цьому тижні ранкова літургія, а ввечері відбувається таїнство сповіді.

Вважалося, що тала вода у Велику середу стає цілющою. Її змішували з торішньою сіллю і окропляли цією сумішшю тварин, щоб захистити від хвороб. Обливалися водою і самі, таку воду не можна було витирати, вона повинна була висохнути сама.

У цей день можна починали прибирати будинок, прибирання потрібно завершити в Чистий четвер. Робиться це для того, щоб закінчити з прибиранням до Страсної п'ятниці, коли роботи по дому вже заборонені.

Вважалося, що в цей день можна заготовлювати і купувати яйця. Куплені в середу, яйця довго не зіпсуються.

Господині в цей день починали пекти паски та фарбували яйця.

Читайте також: Великдень 2021: коли святкують цього року

Що не можна робити у Велику середу

Вважається, що нечисть в цей день намагалася збити з шляху істинного жінок. За жінками на Русі стежили особливо суворо, їм заборонялося голосно розмовляти, не можна було сміятися, жартувати і співати. Жінки повинні були строго одягатися. Вважалося, що повністю закритий одяг і скромна поведінка може захистити їх від злих помислів.

У цей день слід пам'ятати про заборони Великого посту, можна їсти лише хліб, овочі і фрукти.

Не можна лаятися, лихословити і бажати іншим зла. Заборонені нечестиві помисли.