UA / RU
Підтримати ZN.ua

Велесова ніч: значення і заборони свята

У слов'янській традиції свято відзначали в ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

У багатьох країнах світу в ніч з 31 жовтня на 1 листопада святкують Хелловін або переддень Дня всіх святих. Але в слов'янській традиції на цю ніч припадало яке інше свято - Велесова ніч, коли наші предки намагалися не виходити з дому.

Значення свята

Наші предки вірили, що крім нашого світу, світу Яви, існує світ злих і добрих духів, Нави. У ніч переходу від осені до зими, коли Білобог передає колесо року Чорнобогу, межа між світами стоншується і духи можуть вільно потрапити в наш світ, а люди - в світ духів. Стражем шляху меду двома світами був бог Велес.

Що не можна робити в Велесову ніч

Наші предки намагалися провести вечір і ніч вдома. Вважалося, що кожна дорога в Велесову ніч змінюється і веде подорожнього не туди, куди він прямував, а в світ Нави.

Поганою прикметою вважалося нове знайомство в Велесову ніч. Якщо в цю ніч зустріти людину, вона не принесе з собою нічого хорошого, тільки біди і нещастя.

Традиції свята

Цю ніч наші предки вважали за краще проводити в сімейному колі. У будинку запалювали якомога більше свічок, на стіл подавали багату трапезу. На поріг і підвіконня клали гілки горобини, а у дворі до ранку палили багаття.

Вважалося, що в цю ніч в наш світ приходять і померлі предки. Тому за накритим столом завжди стояв зайвий посуд для тих, хто вирішить провести цей вечір з родиною.

Сім'ї, які вірили в присутність в своєму будинку домовика, залишали йому частування. Воно повинно було стояти всю ніч, а вранці його виливали за поріг або згодовували птахам.

Читайте також: На Хелловін над Землею зійде «Блакитний Місяць»

Ворожіння в Велесову ніч

У цю ніч також прийнято було ворожити. Велес вважався покровителем ворожби, тому наші предки довіряли ворожінням, проведеним в свято. Традиційно проводились кілька видів ворожінь.

Допомога предків. Якщо ви перебуваєте в скрутному становищі, можете попросити про допомогу померлих предків. Перед сном уявіть собі останнього померлого родича і розкажіть про свою проблему. Якщо уві сні ви побачите його, то це добрий знак - предки почули прохання і допоможуть вам у вирішенні проблеми

Виконання бажань. Перед сном в Велесову ніч можна загадати бажання. Для його виконання покладіть під подушку яблуко, а вранці з'їжте. До речі, при очищенні яблука від шкірки стежте за тим, який довгі виходить стружка - чим вона довша, тим довше ви проживете.

Ворожіння на вірність. Щоб перевірити вірність свого чоловіка або дружину, протягніть його або її обручку через червону вовняну нитку. Якщо кільце гойдається, то ваш шлюб під загрозою.

Погляд у майбутнє. Запаліть свічку і вдивіться в її полум'я. Якщо зумієте розгледіти у вогняному танці обриси предметів і людей і зрозуміти, що вони означають, то зможете дізнатися про те, що вам готує доля.