UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ведуться переговори щодо звільнення українця Шишка, затриманого в Бресті – Зеленський

Президент підтвердив звільнення трьох українців, затриманих під час протестів у Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив звільнення не лише Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва, затриманих у Білорусі, а й звільнення ще однієї українки Оксани Альошиної, про що написав у Facebook. Він також повідомив про те, що ведуться переговори про звільнення ще одного українця, затриманого під час протестів у Білорусі.

“Білорусь, зрозуміло, зараз сильно страждає. Шукає рішення та вихід з дуже непростої ситуації. Кожного дня трапляються ексцеси. Зокрема з нашими громадянами, які опинилися в цей непростий час у сусідній країні. Але є й добра новина. Сьогодні, після наших наполегливих дій, були нарешті звільнені українці Євген Васильєв, Костянтин Рєуцький і Оксана Альошина”, - написав Зеленський.

Він зазначив, що вони не порушували жодних законів Білорусі та перебували на акції протесту для того, аби отримати достовірну інформацію про події, а також щоб прокоментувати їх у публічному медійному просторі.

“Також нині ведуться перемовини задля звільнення ще одного українця – Романа Шишка, який перебуває в ізоляторі міста Бреста. Ми наполегливо хочемо, щоб повернули наших громадян додому”, - додав Зеленський.

Він закликав владу Білорусі утриматися від незаконних затримань і насильства.

“Нам дійсно небайдуже. Ми справді переживаємо за все, що відбувається в Білорусі. Білорусь завжди була добрим другом і партнером України. І для нас важливо, щоб білоруси знайшли виключно мирний і демократичний вихід із суспільно-політичного конфлікту. Щоб Білорусь надалі розвивалася та була демократичною, економічно сильною й незалежною державою”, - додав президент.

Читайте також: Протести в Білорусі. Хроніка подій і головні новини онлайн

Нагадаємо, 12 серпня під час протестів у Мінську затримали волонтерів української благодійної організації “Восток SOS” Костянтина Реуцького і Євгена Васильєва. Українців схопили міліціонери після того, як побачили, що ті знімають затримання перехожого, який просто переходив дорогу.

У МЗС запевнили, що посольство України в Білорусі вживає заходів, щоб встановити місцезнаходження громадян, а також пообіцяли повідомити більш докладну інформацію пізніше.

Проти українців відкрили кримінальну справу за нібито участь у масових заворушеннях. Більше того, у білоруської правозахисниці Тетяни Ревяко, в домі якої зупинилися українці, провели обшуки. Слідчі забрали комп'ютер Реуцького, паспорт Васильєва та інші речі. 

За даними МЗС, Оксану Альошину також затримали 12 серпня. Наступного дня в білоруському Бресті затримали четвертого громадянина України.

У свою чергу уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до білоруського омбудсмена Андрія Наумовича з проханням забезпечити правовий захист затриманим українцям. З тією ж метою вона звернулася до ООН, Міжнародного комітету Червоного хреста, ОБСЄ та інших міжнародних правозахисних організацій.