UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вбивство підлітків у Бердянську: омбудсман підтвердив загибель дітей за проукраїнську позицію

Окупанти проводять обшуки у рідних хлопців.

Координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова зазначає, що підлітків Тіграна Оганісяна та Микиту Ханганова, яких вбили війська РФ в тимчасово окупованому Бердянську, окупанти викрали у вересні 2022 року.

У ніч на 30 вересня 2022 року військові РФ викрали 16-річного Тіграна Оганнісяна. Хлопця спочатку утримували в загальній камері разом із дорослими цивільними заручниками,потім перевели в одиночну. Під час допитів росіяни катували хлопця струмом та імітували розстріл. У кінці вересня окупанти прийшли з обшуками до 16-річного Микити Ханганова, однокласника Тіграна. Через два тижні Микиту та батька забрали і повезли у поліцейський відділок. З того часу російські війська  регулярно допитували підлітків, а в їхніх будинках влаштовували обшуки.

"Слідчі Слідчого комітету РФ готували справу до суду, обвинувачуючи Микиту і Тіграна у  нібито підготовці диверсії на залізниці. Європарламент прийняв резолюцію по хлопцях, вимагаючи відпустити їх з окупованої території. Після цього обвинувачення хлопцям розділили. Микиту мали обвинуватити в крадіжці, а Тіграна в диверсії", - наголошує Решетилова.

За її словами, за підлітками приїжджав "слідчий" з озброєним конвоєм, але вони змогли втекти.

"Вдень перед вбивством хлопці відзначилися в окупаційній поліції. За пів години до дзвінка слідчого батькам про те, що хлопці вбиті, мама Тіграна розмовляла з ним. Тігран був спокійний, казав, що гуляють з Микитою і думають, як святкувати день народження Микити", - підкреслює Ольга.

Вона також зазначає, що нині є багато неспівпадіння у фактах, часі, одязі. Батьки ще не бачили тіл своїх дітей. Натомість їх від учора допитують та проводять у них обшуки.

"Це дає підстави ставити під сумнів основну версію слєдкома про напад на поліцейських. Принаймні батьки Тіграна і Микити вважають, що вся ця перестрілка, передсмертне відео - це постановка для того, щоб убити хлопців", - пише Решетилова.

Українські слідчі порушили кримінальне провадження за фактом вбивства підлітків.

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець підтвердив загибель двох неповнолітніх хлопців в окупованому Бердянську.

"Двоє хлопців 2006 року народження, Тигран Оганнісян і Микита Ханганов, вступили в бій з окупантами. Як відомо, вони знищили військового РФ та колаборанта-поліцейського. Після перестрілки загарбники заявили про «ліквідацію» хлопців", - зазначив Лубінець у Telegram.

Він також наголосив: "Двоє 16-річних хлопців стали героями. Останніми словами одного з них було: «Слава Україні». Не вистачає слів, щоб описати почуття гордості за юнаків, які чинили опір окупантам. Але водночас переповнює відчуття ницості, підлості та цинічності відносно країни-терориста... РФ має понести покарання! Вбивці мають бути засуджені".

Читайте також: Настане день, коли діти в Україні будуть захищені від російського зла – Зеленський

За останніми даними від Офісу генпрокурора,  війська РФ вбили щонайменше 490 українських дітей.