UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати пенсіонерам: чи можна оскаржити рішення ПФУ

Роз'яснення дали юристи.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплати. Бувають випадки, коли пенсіонер не погоджується з рішенням або діями Пенсійного фонду України (ПФУ). Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, як оскаржити рішення ПФУ та що для цього треба робити.

Чи можна оскаржити рішення ПФУ

Юристи пояснили, що в адміністративному порядку скарга на рішення регіональних управлінь Пенсійного фонду подається до Пенсійного фонду України.

Читайте також: Соціальні виплати: чи можуть позбавити пенсії за отримання допомоги за кордоном

Строк такого оскарження становить один рік з моменту прийняття рішення, але не  пізніше одного місяця з часу ознайомлення заявника з прийнятим рішенням.

Пропущений з  поважної  причини  термін  може бути поновлений органом ПФУ, що розглядає скаргу.

Фахівці зауважили, що до скарги обов’язково слід додавати документи, що свідчать про прийняття неправильних рішень.

«Рішення за результатами поданої скарги приймається протягом одного місяця від дня її надходження та обов’язково надсилається на адресу заявника чи вручається йому особисто», – йдеться у повідомленні.

Експерти додали, що використання процедури адміністративного оскарження не є обов’язковим, громадянин має право одразу звернутись до окружного адміністративного суду за місцем проживання.

«При цьому строк звернення до суду становить: якщо спочатку використовувалась процедура адміністративного оскарження – три місяці, якщо особа одразу звертається до суду – шість місяців з дня отримання негативного для громадянина рішення органу Пенсійного фонду України», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Призначення пенсії: як встановлюється дата під час звернення онлайн

Коли найчастіше оскаржують рішення ПФУ

Юристи пояснили, що найбільшу кількість в оскаржуваних рішеннях пенсійних органів становлять скарги (або позовні заяви до суду) на рішення:

Раніше у Пенсійному фонді України розповіли, чи збільшиться розмір пенсії, якщо людина вирішить вийти на пенсію пізніше 60 років.