UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: які критерії встановлення інвалідності діють в Україні

Роз'яснення дали у МОЗ.

Через повномасштабне вторгнення Росії, в Україні зростає число людей, які мають інвалідність. Під час воєнного стану діє спрощена процедура проходження медико-соціальної експертизи (МСЕК). У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) розповіли, які є критерії встановлення інвалідності

Кому можуть встановити I групу інвалідності (підгрупа А і Б)

Особи, які отримали першу групу інвалідності, мають найтяжчий стан здоров'я – вони не здатні до самообслуговування або лише частково здатні, потребують постійного стороннього допомоги/догляду/нагляду.

Читайте також: Підтвердження інвалідності: як знайти адреси МСЕК

Критерії встановлення I групи інвалідності – це нездатність до:

Які критерії діють для ІI групи інвалідності

Особи, яким встановили II групу інвалідності, переважно мають значне обмеження життєдіяльності, однак здатні обслуговувати себе самостійно та не потребують постійного нагляду/догляду/допомоги.

До критеріїв встановлення II групи інвалідності належать значні обмеження:

Читайте також: Пенсії по інвалідності: чи здійснюють виплати, якщо людина очікує переогляду МСЕК

ІIІ група інвалідності: які критерії її встановлення

Люди з III групою інвалідності мають помірні функціональні порушення й обмеження життєдіяльності. Вони потребують соцдопомоги і соціального захисту.

Критеріями для встановлення III групи інвалідності є обмеження:

У МОЗ зазначили, що люди з інвалідністю III групи можуть навчатися та працювати, проте за умови забезпечення їх засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, проходження реабілітації.

Критерії встановлення інвалідності також визначені постановою Кабміну №10 від 21 січня 2015 року. Вона містить чіткий перелік станів, за яких група інвалідності встановлюється довічно.

Раніше у Міністерстві охорони здоров'я пояснили, які можуть бути причини для встановлення інвалідності.