UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: як зігрітися взимку вдома

Рекомендації дали у МОЗ.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні тривають бойові дії. Минулого року українці були змушені пристосовуватися до життя в умовах відключення світла через ракетні удари ворога по об'єктах критичної інфраструктури. На Facebook-сторінці Міністерства охорони здоров'я розповіли, що треба робити, щоб зігрітися взимку.

Багатошаровий одяг

Це є головним правилом, якого слід дотримуватися, щоб не замерзнути вдома. Для цього треба одягати одразу кілька теплих речей.

Читайте також: Тепло та економно: як обрати обігрівач, щоб менше платити за світло

Наприклад, термобілизну, штани з натуральних тканин, в'язані речі, теплі шкарпетки тощо. Додатково можна вкритися пледом чи ковдрою.

Ізолювати приміщення

Необхідно утримувати тепло на не давати йому  «виходити» з приміщення. Тому слід закрити всі щілини у вікнах та дверях, щоб уникнути тепловтрат.

Щоб не перешкоджати теплу від батарей обігрівати приміщення, слід відсунути меблі від радіаторів.

Вживати гарячі напої на їжу

В умовах відключення світла та опалення, зігрітися допоможуть супи, чай, кава. Їх можна заздалегідь приготувати та зберігати у термосі. Якщо з якихось причин це зробити неможливо, то можна набрати окропу у місцях, де я генератор. Або, якщо у квартирі є газова плита, можна робити це в будь-який час.

Використовувати грілку

Для того, щоб зігрітися перед сном, у ліжко можна покласти гарячу воду у пляшці або грілку. Під ковдрою грілка зможе зігрівати до ранку.

Але важливо бути обережним та щільно закрити пляшку (грілку), щоб вода не розлилась.

Читайте також: Підготовка до зими: чим можна утеплити підлогу

Робити фізичні вправи

Не можна довгий час сидіти на місці. Найкращим способом, щоб зігрітися є руханка на 15-20 хвилин. Інтенсивні вправи допоможуть відчути тепло.

Використовувати природне тепло

Якщо на вулиці сонячна погода, то слід відкрити штори, щоб промені потрапляли у кімнату. Це допоможе збільшити температуру у приміщенні на декілька градусів.

Вночі варто закривати штори, щоби запобігти додатковому охолодженню приміщення. Пам’ятайте, штори не мають закривати батареї.

Не вживати алкоголь

У МОЗ пояснили, що алкоголь не зігріває, а дає лише уявне (фейкове) відчуття тепла.

«Під час вживання алкоголю розширюються судини, і кров приливає до поверхні тіла, водночас внутрішні органи тепло втрачають. Саме тому вживати алкоголь для зігрівання тіла не можна», – йдеться у повідомленні.

Також у МОЗ закликали дотримуватися правил пожежної безпеки та не використовуйте для зігрівання приміщення прилади, не призначені для цього.

«Зокрема, в жодному разі не використовуйте духову піч і газову кухонну плиту для обігріву будинку або квартири. Це може призвести до отруєння чадним газом», – пояснили у відомстві.

Раніше ми писали, чим можна утеплити пластикові вікна, щоб вони не пропускали холод.