UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: як замінити паспорт України

Для цього потрібно зібрати певні документи.

Навіть під час війни, українці можуть оформити такі важливі документи, як паспорт у вигляді ID-картки та закордонний паспорт. Бувають випадки, коли паспорт необхідно замінити та отримати новий документ. Видання Факти ICTV розповіло, які документи для цього потрібні.

Як замінити паспорт

Українці можуть подати документи на новий паспорт в будь-якому територіальному відділенні Державної міграційної служби України або Центрі надання адміністративних послуг. Для цього треба записатися в електронну чергу. Зробити це можна під час особистого звернення або онлайн.

Читайте також: Із квітня оформити закордонний паспорт стане дорожче

Коли підійде черга, потрібно:

Коли людина отримає новий паспорт, довідку необхідно буде повернути. Для отримання готового паспорта не потрібно записуватися до електронної черги.

Коли обов'язково треба отримувати новий паспорт

Новий паспорт громадяни України обов’язково отримують, якщо:

Скільки коштує оформлення паспорта

Громадяни можуть обрати виготовлення паспорта у звичайному та в прискореному режимі. Залежно від цього, термін і вартість виконання послуги будуть різними:

Але для українців, які досягли 14 років, адміністративні послуги за отримання паспорта надаються безкоштовно. Оплатити потрібно тільки вартість бланка, яка зараз становить 378 грн.

Читайте також: Отримання паспорта: як це зробити недієздатним особам, евакуйованим з ЗБД

Які документи потрібні для заміни паспорта

Щоб замінити паспорт, потрібно підготувати такі документи: 

Також необхідно надати свідоцтво про шлюб або його розірвання, якщо вони є.

В Україні деякі громадяни з різних причин спізнюються з отриманням готового закордонного паспорта та ID-картка.  Нагадаємо, як довго можуть зберігатися документи та де їх можна забрати.