UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: як підготуватися до евакуації

Для цього потрібно дотримуватися певних правил.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні тривають бойові дії. У деяких населених пунктах через загострення безпекової ситуації оголошена евакуація населення. Якщо дозволяє час, то до евакуації слід підготуватися заздалегідь. На порталі «Дія. Безбар'єрність» розповіли, які речі треба зібрати перед евакуацією.

Читайте також: Евакуація з небезпечних місць: чи можуть відмовити людині без документів

Які документи треба взяти

У випадку евакуації, слід взяти з собою такі документи:

Також експерти Київської міської державної адміністрації радять покласти до документів чи в окремий водонепроникний чохол такі речі:

Навіть якщо вам здається, що ви добре пам’ятаєте всю цю інформацію, не забувайте, що під час надзвичайно сильного стресу чи внаслідок шоку люди часом забувають цілком прості речі. Тож усі важливі імена, номери та адреси варто мати при собі.

Експерти радять заздалегідь зробити копії всіх важливих документів — паспорта, водійського посвідчення, документів на нерухомість, автомобіль тощо. Також варто мати серед документів папірець, де слід вказати ваше прізвище, ім’я, по батькові, групу крові та алергени. Копії документів можна розкласти у різні кишені сумки чи рюкзака, аби точно їх не загубити.

Читайте також: Примусова евакуація: як вона відбувається та чи можна відмовитись

Які речі треба взяти, якщо оголошена евакуація

Якщо планується евакуація, необхідно взяти гроші (банківські картки на готівку). Також слід не забути ключі від квартири чи будинку, від авто.

Засоби зв’язку та необхідні пристрої:   

Якщо є домашні тварини, слід подбати про їх документи, а також підготувати переноску та корм для них.

Чи потрібно брати аптечку

В аптечку слід покласти:

У випадку, якщо людина постійно приймає певний препарат, заздалегідь слід придбати та покласти до тривожної валізки достатню кількість цих ліків, аби під час евакуації чи дороги не займатися ще й пошуками медикаментів.

Які засоби гігієни та одяг брати з собою

При підготовці до евакуації слід взяти з собою такі засоби особистої гігієни:

Також слід зібрати одяг відповідно до погоди та тривалості дороги.

Які дитячі речі треба зібрати на випадок евакуації

Необхідно підготувати:

Яку їжу можна взяти в дорогу

З собою можна взяти такі продукти:

Нагадаємо, що за нещодавніми даними міської військової адміністрації Покровська, російські війська знаходяться на відстані близько 10 кілометрів від околиць міста. Місцевих мешканців закликають терміново евакуюватися, оскільки росіяни можуть почати масові бомбардування авіацією.