UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: чи можна розлучитися з людиною без її згоди

Навіть в цей час може виникнути необхідність розірвати шлюб.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують одружуватися та розлучатися. Іноді трапляються ситуації, коли один з подружжя має надію на відновлення стосунків.

Читайте також: Міфи про розлучення: юристи озвучили сім популярних стереотипів

Юристка Оксана Рябчук пояснила, чи можна розлучитися з особою без її згоди на це.

Чи можна розлучитися без згоди особи через РАЦС

Вона пояснила, що якщо жінка або чоловік хоче розірвати шлюб через органи РАЦС за особистим поданням заяви, то вони можуть реалізувати це право тоді, коли інший член подружжя буде:

В іншій ситуації обов’язково потрібно звертатися до суду.

Чи можна розлучитись з чоловіком без його згоди

Якщо один із членів подружжя бажає розлучитись, а інший не отримує на це відповідної згоди, то в такому випадку розлучення відбувається в судовому порядку. Сімейний кодекс України, а саме стаття 110 говорить, що право на пред’явлення позову про розірвання шлюбу може бути реалізоване одним із членів подружжя.

Отже, чоловік чи дружина можуть самостійно подати позов до суду про розірвання шлюбу навіть і без згоди іншого члена подружжя.

Незгода одного з подружжя не є вирішальним фактором для прийняття позову до суду, оскільки  ерш за все важливо, щоб була правильно подана позовна заява відповідно до норм ЦПК та сплачений судовий збір, проте така незгода може суттєво затягнути розгляд вашої справи.

Це пояснюється тим, що суд в такому випадку може давати час подружжю на примирення, особа може не з’являтися на судові засідання, подавати відповідні докази або по іншому затягувати процес розгляду справи.

Якщо подружжя має спільних неповнолітніх дітей і , наприклад, чоловік не бажає розлучатися, то це не суттєво впливатиме на хід розгляду справи. Адже під час розгляду справи суддя вивчає сімейні взаємовідносини, які склалися між подружжям, причину розлучення, з’ясовує можливість збереження сім’ї, розподіляє майно між членами сім’ї, а також і приймає рішення з ким будуть проживати діти.

Тобто, суд зобов’язаний визначити майбутнє проживання дітей із одним членів подружжя на підставі відповідних доказів по справі, а не тільки при цьому враховувати згоду чоловіка на розлучення із дружиною.

Нагадаємо, як оформити розлучення, якщо один з подружжя перебуває за кордоном. Існує кілька способів, як це зробити.