UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливе питання: як зареєструвати дитину, що народилася на окупованій території

Це можна зробити двома способами.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців опинилися на тимчасово окупованих територіях. Юристи «Право на захист» пояснили, як зареєструвати факт народження дитини, якщо вона народилася на тимчасово непідконтрольній українській владі території.

Читайте також: Для найменш захищених: які пільги можуть отримати діти з багатодітних сімей

Вони повідомили, що українці, у яких народилась дитина на тимчасово окупованій території, можуть подати заяву про встановлення факту народження дитини до суду. Зробити це можна через електронний суд.

До заяви обов’язково додаються:

Після отримання рішення суду необхідно звернутися до відділу РАЦС для отримання свідоцтва про народження. Державні органи не працюють на окупованій території, у зв’язку з чим отримати свідоцтво про народження можна лише виїхавши на підконтрольну Україні територію.

Також можна подати заяву на отримання комплексної послуги «єМалятко» на порталі «Дія». До заяви вноситься номер судового рішення та обирається будь-який відділ державної реєстрації актів цивільного стану, де можна буде отримати свідоцтво про народження дитини.

Також можна обрати додаткові послуги. Для замовлення доступні:

Попри війну, Україна продовжує платити пенсії, інші соцвиплати громадянам, а також надавати пільги багатодітним сім'ям. Нагадаємо, як можна продовжити  дію посвідчення багатодітної сім'ї.