UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливе питання: як оформити недієздатність особи

Для цього треба виконати певні дії.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні діє правовий режим воєнного стану. В цей час порядок деяких юридичних процедур може відрізнятися від звичайного. Юристка Оксана Рябчук пояснила, як оформити недієздатність особи.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: хто може оформити постійний догляд

Вона пояснила, що люди, які мають психічні захворювання потребують захисту своїх законних прав та інтересів, оскільки самостійно про себе вони подбати не можуть. Чинне законодавство визначає, що в такому випадку фізичну особу слід визнавати недієздатною та призначати їй опікуна. Однак, як це зробити на практиці – знає не кожен.

Недієздатна особа – це та, яка має хронічні або психічні розлади, що заважають їй повною мірою  усвідомлювати значення власних дій та вчинків, а також керувати ними. Для цього необхідно зібрати певну доказову базу, що підтверджуватиме наявність такого психічного стану.

Куди слід звертатися для визнання громадянина недієздатним

Для того, щоб визнати громадянина недієздатним потрібно звертатися до судових органів влади із відповідною заявою, адже вони наділені законодавчими повноваженнями для встановлення зазначеного факту.

Варто зазначити, що така заява повинна бути подана за фактичним місцем проживання особи, або якщо вона перебуває на лікуванні у медичному закладі – за місцем розташуванням цього закладу.

Українське законодавство визначає вичерпний перелік осіб, які мають право подавати таку заяву, а саме:

Заява про визнання фізичної особи недієздатною повинна містити факти та обставини, із яких можна зробити висновок про наявність хронічного психічного розладу в особи, що унеможливлює розуміння власних дій та вчинків, а також здатність керувати ними.

Крім цього, заява також може містити клопотання про призначення експертизи для встановлення факту недієздатності особи.

Якщо в заяві відсутнє клопотання про призначення експертизи по справі, то судовий орган влади зобовʼязаний її призначити, оскільки розгляд зазначеної категорії справ не може відбуватися без проведення судово-психіатричної експертизи. Адже саме вона підтверджує наявність психічного розладу в особи.

Сплачувати судовий збір за подання заяви про визнання фізичної особи недієздатною не потрібно, оскільки такі судові витрати відшкодовуються за рахунок державних коштів. Однак, якщо судовий орган влади встановить, що заявник діяв недобросовісно та мав злі наміри, щоб заплямувати репутацію особи (наприклад, ввів суд в оману про наявність психічного розладу в громадянина), то за таких обставин він може стягнути судові витрати за рахунок останнього.

З якого моменту можна оформити недієздатність особи

Громадянин визнається недієздатним з моменту набрання законної сили рішенням суду про даний факт (зазвичай протягом спливу 1 місяця). Крім цього, строк дії такого судового рішення є чинним протягом 2 років.

За певних умовах така особа може поновити свою цивільну здатність в майбутньому. Якщо буде встановлений факт, що громадянин, який був визнаний недієздатним, значно покращив свій психічний стан здоров’я та в нього з’явилася можливість розуміти наслідки своїх дій та вчинків, а також здатність керувати ними.

Нагадаємо, як підтвердити право на відстрочку від мобілізації чоловіку, який здійснює постійний догляд. Для цього потрібно надати певні документи.