UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливе питання: чи треба платити за планові операції

Це стосується також оплати аналізів та деяких ліків.  

Навіть під час війни українці можуть отримати деякі медичні послуги безкоштовно. Наприклад, допомогу при інфаркті міокарда.

Читайте також: У МОЗ розповіли, як українки можуть отримати безкоштовне лікування безпліддя

В Міністерстві охорони здоров’я пояснили, чи стосується це планових операцій. Там зазначили, що пацієнти (дорослі і діти), які потребують хірургічної допомоги, не мають платити за процедури, аналізи, операції, деякі ліки — за це кошти лікарням сплачує Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Хірургічна допомога входить до Програми медичних гарантій.

Як знайти лікарню для проведення безкоштовної планової операції

Хірургічні операції безоплатні у всіх медзакладах України, які мають відповідний договір із НСЗУ, незалежно від місця реєстрації пацієнта. Для того, щоби скористатися послугою, потрібно лише обрати лікарню, яка має договір з НСЗУ за пакетом медичних послуг «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та мати направлення сімейного або лікуючого лікаря.

Знайти потрібну лікарню можна у  два способи:

Для цього:

Чи потрібно окремо платити за анестезію

В МОЗ зазначили, що пацієнт не має платити за анестезію. У закладах, які мають договір із НСЗУ, анестезія включена в пакет медичних послуг «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та покривається Програмою медичних гарантій. Незалежно від того, планова це операція чи термінова (ургентна), а також у разі інших втручань.

Як зробити операцію безоплатно

Планову або ургентну (невідкладну) операцію безоплатно можна отримати за таких умов:

Які послуги можна отримати безоплатно в межах пакета «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах»

Пацієнтам, які потрапляють у стаціонар для проведення подальшого оперативного втручання, гарантуються усі необхідні під час лікування лабораторні та інструментальні обстеження, своєчасне знеболення, проведення інтенсивної терапії в разі потреби. Крім того, пакетом передбачена передопераційна підготовка, проведення хірургічних операцій, післяопераційний догляд. Перелік безоплатних послуг для пацієнтів, яких госпіталізують для проведення операції:

Через війну, яку розпочала Росія, страждають як військові, та і цивільні українці. Нагадаємо, де українці можуть отримати безкоштовну реабілітаційну допомогу.