UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Ваш син у полоні»: в Україні активізувалися вимагачі грошей

В СБУ розповіли, що робити, якщо вам подзвонили шахраї.

В Україні активізувалися шахраї, які вимагають гроші за нібито визволення із полону родича, повідомив речник управління Служби безпеки України в Запорізькій області Сергій Левченко. Він також розповів, як потрібно діяти у таких випадках.

«СБУ інформує, що останнім часом знову активізувалися шахраї, які діють за схемою: «ВАШ СИН У ПОЛОНІ». Здебільшого такі дзвінки надходять родичам військових. Зловмисники телефонують на мобільний переважно ввечері або вночі. Вони «грають» на емоціях та використовують факт несподіванки. Розмову будують за схемою: «Вам знайомий (ім’я близької людини – сина, брата, чоловіка…)?. Він зараз у нас, він потрапив у полон. Хочете визволити - потрібно заплатити…», – написав Левченко у Facebook.

Він додав, що у подібній ситуації найважливіше не піддаватися емоціям та не нервувати. Також не потрібно розпитувати шахраїв про подробиці, адже вони отримають додаткову можливість продовжувати розмову у бажаному для них руслі та психологічно тиснути на людину, якій подзвонили.

Левченко заявив, що метою таких дзвінків – це змусити переказати кошти на певний банківський рахунок або на названу шахраями сім-карту.

«Іноді зловмисники просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати справжню ситуацію. А інколи міняють голос і представляються родичами. Та це не повинно вплинути на ваше рішення отримати інформацію «від першоджерела», – додав Левченко.

За його словами, аби не стати жертвою шахраїв потрібно:

У подібних випадках Левченко закликав телефонувати до об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцеперебування безвісти зниклих в районі проведення ООС за телефоном (044) 255-84-35 або на гарячу лінію Управління СБ України в Запорізькій області (061) 239-60-40.

«Інформація, отримана на телефон довіри СБУ, є конфіденційною і буде ретельно перевірена», – запевнив речник.

Читайте також: Вимагали гроші у поранених військових: ДБР викрило групу злочинців – відео

Раніше правоохоронці викрили злочинне угрупування, що вимагало гроші за нерозповсюдження провокаційної інформації. П’ятеро осіб на 13 підконтрольних вебсайтах розміщували провокаційні та недостовірні відомості про посадовців, політиків, бізнесменів та їхніх родичів.