UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакцинація від COVID-19 в Україні буде проходити в три етапи: деталі

Першими вакцину отримають медики і українці з "груп ризику".

Планується, що вакцинація в Україні буде проходити в три етапи, повідомив в. о. глави Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Ігор Кузін в інтерв'ю "Ліга".

Перший етап вакцинації, за його словами, буде проводитися, коли Україна отримає вакцину у кількості не більше 10% від населення країни. На цьому етапі вакцину отримають:

"Якщо якась вища за рейтингом група буде відмовлятися, медики, наприклад, то вакцина піде наступним за рівнями групам", - зазначив Кузін.
Другий етап вакцинації, за словами Кузіна почнеться, коли кількість вакцин буде від 11% до 20% від кількості населення. Вакцину отримають:

Третій етап вакцинації буде проходити, коли Україна буде забезпечена вакциною від COVID-19 в кількості 21-50% від кількості населення. Тоді вакцинувати будуть хворих від 18 до 59 років та інші категорії населення і професійні групи, які мають високий ризик підхопити COVID-19.

За словами глави МОЗ Максима Степанова, українці з "груп ризику" отримають вакцину від коронавируса безкоштовно.

Читайте також: Україна не пастиме задніх у світовій черзі за вакциною від коронавірусу – Кулеба

Нагадаємо, Європейський Союз виділив 400 млн євро Фонду «COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX)», який забезпечить придбання в 2 млрд доз вакцини до кінця 2021 і України відібрали в список учасників цієї ініціативи. Вона зможе отримати до 8 млн доз вакцини.

Крім того, Україна хоче закупити британські тести і вакцину для боротьби з COVID-19, для цього вивчає можливість використання фінансових інструментів Експортно-кредитного агентства Великобританії (UKEF).

За словами Максима Степанова, Україна отримає вакцину від коронавирусу в кінці I кварталу - початку II кварталу (березень-квітень) 2021 року.

Великобританія стала першою в світі країною, яка схвалила вакцину від Pfizer і BioNTech для широкого використання. Вже найближчим часом в країні може початися вакцинації людей з груп ризику.

Починаючи з 8 грудня в Британії почнуть робити перші щеплення. Там першими вакцинацію пройдуть жителі і співробітники будинків престарілих, особи старше 80 років, а також медперсонал, який лікує інфікованих коронавірусом пацієнтів. За тиждень в Великобританії розраховують розповсюдити 800 тисяч доз вакцин.