UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ємені звільнено українку, яка була у заручниках 7 місяців

Дипломати обох країн із моменту захоплення українки реалізовували комплекс заходів, які було направлено на її звільнення.

Громадянку України було звільнено у Ємені, де її викрали і утримували як заручницю з травня 2013 року, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Її врятували 25 грудня. Співробітникам посольства України у Саудівській Аравії вона повідомила, що почувається добре, її життю ніщо не загрожує. В даний час колишня заручниця знаходиться серед своїх близьких в Ємені.

У МЗС підкреслили, що з моменту захоплення українки зовнішньополітичне відомство у взаємодії з іншими причетними органами державної влади реалізували комплекс політико-дипломатичних і інших заходів, спрямованих на її звільнення.

Раніше повідомляли про те, що у жовтні 2012 року бойовиками з так званої Вільної сирійської армії було викрадено громадянку України Кочнєву. Викрадачі журналістки погрожували розправитися з нею, якщо не буде виконано їхні вимоги про викуп у розмірі 50 млн дол. Вже на початку 2013 року повстанці повідомили родичам викраденої, що готові знизити суму викупу до 300 тис. дол.

31 січня 2013 року міністр закордонних справ України Леонід Кожара повідомив журналістам, що передав формальний запит про сприяння ЄС у звільненні журналістки Кочнєвої, ЄС у свою чергу вже пообіцяв підключитися до врегулювання цієї ситуації.

Родичі викраденої українки з посиланням на слова повстанців стверджували, що МЗС України не веде переговори про звільнення Кочнєвої. За їхніми словами, викрадачі згодні обговорити ті умови, які висуне українська сторона, однак зовнішньополітичне відомство ігнорує переговорний процес. Окрім того, викрадачі вже змінили і фінансові вимоги для звільнення українки і готові розглянути будь-які варіанти, запропоновані українською стороною.

У свою чергу МЗС спростував інформацію про те, що переговори щодо звільнення викраденої українки не ведуть. У відомстві неодноразово підкреслювали, що не бажають озвучувати деталі переговорів, аби не нашкодити самій викраденій.

11 березня родич Кочнєвої повідомив, що вона втекла та вже перебуває в Дамаску. !zn

Читайте також:

Кочнєва повідомила подробиці своєї втечі з сирійського полону

Суд в Індії звільнив під заставу українських моряків з Seaman Guard Ohio